ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Жандармерията изскача от храстите, връчва глоби на шофьори

жандармерия

Жандармерията се превръща в пенкилер

Жандармерията, или както е дефинирана по закон Главна дирекция “Жандармерия, специални операции и борба с тероризма” (ГДЖСОБТ) изглежда се е превърнало в пенкилер-подразделението на МВР. След като от години жандармерията се праща да пази лозите и реколтата от грозде из страната, днес стана ясно, че служителите на дирекцията, в която е също и Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) ще връчват фишове за глоби и наказателни постановления по пътищата.

Новината съобщи вътрешният министър Калин Стоянов от национален ефир. “В момента и в настоящата година борбата с пияните и дрогирани шофьори по пътищата ще е приоритет на МВР. Мога да заявя, че започваме да отчитаме положителни резултати. Възнамеряваме от другата седмица жандармерията също да има възможност да връчва наказателни постановления и глоби. Хората в момента минават през обучение”, заяви Стоянов.

Според него жандармерията е една от структурите на МВР, които имат огромен ресурс. “Ежедневно тези служители извършват множество проверки на пътя. Говорим за проверки, както на МПС, така и на лицата в него. В момента, когато бъдат спрени, служителят ще има възможност да провери дали той има административно наказание и съответно, ако има – ще може да му връчи глобата или наказателното постановление”, обясни Стоянов.

Вкарването на жандармерията в процедурата по проверки на провинили се по пътищата шофьори цели да повиши събираемостта на глобите. Според Стоянов тази година МВР отчита 50% ръст на събираемостта на глобите спрямо миналата година. “От момента, когато беше въведена мярката за отнемане на автомобили от шофьори, които употребяват алкохол или наркотици имаме спад на установени такива шофьори. Откакто е въведена тази мярка има отнети 314 автомобила и успоредно с това има иззети повече от 2200 автомобила. Другото, което успяхме да постигнем и то сериозен резултат, е по линия на събираемостта на глобите. В резултат на мерките и най-вече разработването и въвеждането на системата за електронно връчване, активиране на процеса на връчване на място”, добави МВР-шефът. 

Вътрешното ведомство ще наблегне и на третия начин за събираемост на глобите – по пощата. “Ще засилим и третия начин – по пощата. Имаме идеи, които през следващите дни ще споделим и се надявам, че и там ще имаме резултат. Тъй като несъбирането на глобите реално засилва чувството на безнаказаност. Това е двустранен процес. Освен ние, ангажимент имат и служителите на пощата. Следва да вземем решението кое как да се случи – но ще е бързо. Абсолютно поставено е на масата, така че ще се случи. Нека не забравяме, че има сериозен обем хора, които изобщо не знаят, че те имат наказателно постановление или глоба по фиш и целим те да си получат всичко”, каза още вътрешният министър.

Калин Стоянов

Вътрешният министър разкри, че МВР използва средствата, събрани от глобите на провинили се шофьори, целесъобразно. “Приключихме голяма обществена поръчка за закупуване на автомобили за “Пътна полиция”. Ако всичко е наред, от април следва да започнем да получаваме автомобили по линия на “Пътна полиция”. Надявам се, че скоро ще приключим и процедурата по четири броя обществени поръчки, предвиждаме да закупим 273 камери за контрол на скоростта. Работим и много активно ТОЛ камерите да започнат да засичат средна скорост”, заключи той.

Използването на жандармерията като пенкилер

всъщност е още от януари 2021 г., когато тя се появи в новия си, променен за пореден път, вид. Както е известно през тази година законодателите заченаха новата Главна дирекция “Жандармерия, специални операции и борба с тероризма” (ГДЖСОБТ), състояща се от дирекция “Жандармерия” и дирекция “Специални операции и борба с тероризма”.

В началото на същата година се появи и нова Наредба за условията и реда за осигуряване и осъществяване на охрана на лица, която беше в унисон с променения през 2020 г. Закона за МВР. Поправките в този закон пък бяха в посока да се разшири обхватът на охранителната дейност на МВР. Промените бяха направени тихомълком, като в закона по терлъци се промъкна текст, според който вътрешното ведомство ще поеме охраната на висши чиновници от  държавната администрация и власт, редови служители на МВР, НАП, Агенция “Митници”. Освен тях с охрана на МВР вече можеха  да се сдобият президентът, премиерът, председателят на парламента, вицепрезидентът и главният прокурор. Така на практика МВР иззе част от функциите на Националната служба за охрана, която е под шапката на президента Румен Радев.

Новите задачи по охрана бяха вменени на новата главна дирекция, която стартира официално от януари 2021 година. И така, наред със задачата да пази кукуруза и гроздето, жандармерията се сдоби и с бонус да бди над живота и спокойствието на безценните ни висши държавни чиновници.

Функции на жандармерията по Закона за МВР:

1. предотвратява и пресича терористични действия;
2. освобождава заложници;
3. задържа и/или обезврежда особено опасни престъпници или престъпни групи;
4. осигурява зона за безопасност срещу потенциални атаки чрез снайперисти;
5. открива, идентифицира и неутрализира взривни устройства и взривни вещества, както и разработва технически средства и способи за извършване на тези дейности;
6. извършва физико-химическо изследване и експертна оценка на взривни устройства и техните елементи, на взривни вещества, документи и непознати вещества;
7. опазва обществения ред при провеждане на масови мероприятия;
8. възстановява, поддържа и опазва обществения ред при масови безредици;
9. опазва обществения ред при кризи;
10. осъществява превантивна дейност по предотвратяване и пресичане на престъпления и опазване на обществения ред;
11. оказва съдействие на органите на другите главни дирекции и на областните дирекции по опазване на обществения ред;
12. участва в полицейски операции или съвместни операции с други държавни органи;
13. осъществява охрана на служители в администрацията на органи на държавна власт при наличието на конкретна застрашеност във връзка с упражняване на функциите им;
14. оказва съдействие на други държавни органи или длъжностни лица, когато противозаконно се пречи на тяхната дейност;
15. осъществява охрана на обекти по чл. 92, ал. 1 и 2, обекти на МВР и дипломатически представителства;
16. осъществява охрана на специални товари;
17. участва в осъществяването на контрол за спазването на правилата за движение по пътищата извън населените места.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст