ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Заработи държавната лаборатория на “Капитан Андреево”

Заработи държавната лаборатория на "Капитан Андреево"

Заработи държавната лаборатория за изследване на пестициди на граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“. “Днес правим решителна стъпка за връщане на контрола върху нашите граници в ръцете на държавата“, заяви премиерът Николай Денков при откриването на лабораторията.

Министър-председателят увери, че правителството прави всичко възможно, за да подсигури границата по най-добрите европейски и световни стандарти. И припомни, че началото на усилията за връщане на държавата на границата беше поставено преди две години при визитата на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков в качеството му на премиер. “Тогава стана ясно, че вратата към Европа през България е оставена в ръцете на частни фирми“, отбеляза Денков.

Премиерът изтъкна сериозните ползи от държавната лаборатория за държавата и хората. “Осигуряваме плодове и зеленчуци за нашите деца, за нашите граждани, които са безопасни и които няма да навредят на тяхното здраве“, каза той.

Същевременно се премахва и възможността за нелоялна конкуренция от производители от трети държави, които могат да използват пестициди и хербициди, забранени в Европейския съюз. Също така се елиминира възможността заради занижен контрол в България да влизат забранени стоки. „Работим по това да осигурим рентгенови машини, с които да можем да проверяваме всички камиони максимално бързо, за да сме сигурни, че през тях не влизат рискови стоки и в тях не се крият мигранти“, обясни Денков.

Той благодари и на депутатите, които работят по законодателни промени, с които в обозримо бъдеще държавата да си върне контрола и върху товаро-разтоварните дейности на границата.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев посочи, че с тази лаборатория се постига изключително голям ефект за трафика и за времето, което също е ценен ресурс. „Чакащите камиони по два дни вече ще изчакват само необходимото технологично време, за да излязат пробите, което е около 5-6 часа“, отчете Вътев.

Капацитетът на лабораторията е съобразен с трафика за извършване на своевременен и ефективен официален контрол без излишно забавяне. Има готовност при необходимост да бъде повишен лабораторният капацитет с необходимите ресурси – технически средства и персонал.

Със заработването на лабораторията окончателно се утвърждава държавният контрол върху храните, които влизат в България. ГКПП „Капитан Андреево“ е първият вход на вноса на пратки и стоки на пресни плодове и зеленчуци с произход трети страни за Европейския съюз, което налага спазване изискванията на европейското законодателство. Tам дълги години фитосанитарният контрол бе осъществяван от частна фирма.

Инвестицията е на стойност 2 милиона лева, а средствата са осигурени от държавния бюджет. С тези пари цялостно е реновирана сградата и помещенията са оборудвани с необходимите лабораторни съоръжения.

Очаква да бъде облекчен официалният контрол при вноса на пратки пресни плодове и зеленчуци с произход трети страни. Ще бъдат гарантирано, че на европейския пазар ще постъпват чисти от пестициди плодове и зеленчуци. Ще бъде намалено времето на престой на камионите, превозващи пратките на граничния пункт. Очаква се да бъде оптимизирано и времето за извършване на официален контрол: документална, идентификационна и физическа проверка, включително взимане на проби по разписаната честота, съгласно регламентите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст