ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лоша организация е причина за недостига на инсулин в аптеките според Богдан Кирилов

Богдан Кирилов

Лоша организация на търговските отношения между вносителите на лекарства и търговците на едро е причина за недостига на инсулин в аптеките. Това обяснение даде директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов пред депутатите от здравната комисия по време на изслушване във връзка със сигналите за липса на тези медикаменти. Заседанието продължава със закрито за медиите изслушване на здравния министър и -представители на регулатори и служби.

По време на изслушването стана ясно, че държавата не може да контролира редовното зареждане на аптеките с инсулинови лекарства. Директорът на Агенцията по лекарствата потвърди информацията от вторник, че у нас има достатъчни количества от тези медикаменти.

“Това, че има забавяне в осигуряването на количествата към аптеките, считам, че е до голяма степен организационен проблем, който за съжаление не попада в правомощията на Агенцията и възможностите за контрол, тъй като, отново обръщам внимание, че

се касае за договорни взаимоотношения от частен характер”, посочиБогдан Кирилов.

Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов обясни, че ще бъдат предложени законодателни промени, с които системата за проследяване на лекарствата от Позитивния списък СЕСПА да бъде достъпна в реално време за всички търговци, включително за аптеките.

“Биг брадър система, която да следи абсолютно всичко в реално време, така е в Испания”, подчерта той.

По време на изслушването стана ясно, че заради недостига на инсулини пациенти от различни населени места си изпращат лекарства с куриер, което поставя под риск качеството на лечение.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст