ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Йотова: По-честно е да се отиде на избори и да се състави редовен коалиционен кабинет

Илияна Йотова българите

Правителството рискува втория транш от Плана за възстановяване

“Ако смятат да правят правителство, а не да ходят на избори, да видим коалиционно споразумение, за да знаем какво ни чака“

Този модел на държавата за мен е грешен, неработещ, предизвикващ политически кризи и прави страната ни непредсказуема, както за вътрешни политики, така и в лицето на партньорите ни.

Това каза пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя коментира ротацията, предстоящите европейски избори, вътрешнополитическите проблеми, както и българите в чужбина.

„По-честно е да се отиде на избори и да се състави редовен коалиционен кабинет. Нищо не можем да направим и никой не иска да се ангажира с никаква реформа. Виждате ли последиците – вземете случая с липсата на лекарства. Никой не може да ви отговори за причините – но страдат българските граждани. Това не е само заради реекспорта. Вижте какво се случи с това дете Ивана – колко време всички са си  затваряли очите. Вижте това със съдебната система, нали трябваше да вземем правомощията на президента. Когато няма стабилност в изпълнителната власт, когато няма време за дългосрочни и дълготрайни реформи и всичко се прави на парче това са резултатите“, каза Йотова.

И допълни: “Свикнахме с войната между институциите. Иначе те вече дори не носят политически дивиденти на тези, които я водят”.

Йотова, в чийто задължения е и работата с българските общности зад граница, поздрави сънародниците ни в чужбина по случай 3-ти март.

Вицепрезидентът каза, че „със сигурност никой не може да предвиди решението на управляващата коалиция“.

„Когато има ротация в една държава, членка на ЕС и извън рамките ѝ се е наложило да има ротационно управление, причината за това е тежка политическа криза, невъзможност за стабилно мнозинство в парламент. Ние сме заинтересовани да знаем с подробности какво пише в такъв документ – споразумение и какви са поетите ангажименти“, коментира предстоящата ротация Илияна Йотова.

Според нея разликата с други страни с ротационно правителство е, че има „детайлно разписано коалиционно споразумение. „През изминалите 9 месеца виждам и още един аргумент да няма коалиционно споразумение. То е, че всички те са заинтересовани, българите да не знаем какво работи това правителство и какви решения се взимат“, заяви вицепрезидентът.

„Не сме видели започната или реализирана реформа. Има много въпроси без отговори. Защо един от приоритетите, с който това правителство дойде на власт, за овладяване на инфлацията, в момента гражданите с тревога виждат сметките. Защо тази инфлация и индекс в официалните документи са едни, а в магазините цените са други? Не са изпълнени и останалите 4 приоритета от петте, с които дойде на власт това правителство“, посочи вицепрезидентът.

И заяви: Кой ще е в кабинета, ще се реши не от Денков и Габриел, те са Б отбора, ще се реши от А отбора.“

Йотова коментира, че все още „не сме видели този анализ, защото има страх, в управляващите да извадят тези оценки“.

„Те основателно се страхуват, че в навечерието на тази ротация отново ще отворят кутията на Пандора. Не вземам страна, но за мен е важно, не какво ще решат в коалицията, а по-скоро как изглеждаме като държава – в очите на нашите партньори, доколко сме предвидима държава, колко сме политически стабилни“, смята Йотова.

 Според нея „ако смятат да правят правителство, а не да ходят на избори, да видим коалиционно споразумение, за да знаем какво ни чака“. И допълни, че за следващите 9 месеца спешно трябва да се работи за подобряване на стандарта на живот на хората, техните доходи.

Едно от ключовите неща за следващите 9 месеца е „нашите отношения в рамките на ЕС, защото рискуваме втория транш от Плана за възстановяване. Във външнополитически план трябва да продължат за приемане в еврозоната и Шенген“.

За вицепрезидента „от изключителна важност е фигурата на външния министър, който трябва да има своето лоби и авторитет“.

„Няма как да не ме стресне изказването на Кирил Петков, че Тагарев трябва да остане, защото той се харесва от нашите партньори. Това казано за всеки един министър, но когато е точно за министър на отбраната, е опасно.

Очевидно в последните дни България поема ангажименти, които не стават достояние не само на гражданите, а и на техните партньори в парламента“, коментира отношенията в сглобката Йотова.

Това посещение в Украйна, какво наложи и Денков да отиде и каква ще е съдбата на това очевидно подготвяно двустранно споразумение с Украйна, попита вицепрезидента. „Ние не знаехме Денков с какъв мандат отива в Украйна – това демокрация ли е, това парламентарна република ли е?“, търси отговори Илияна Йотова

Тя е категорична, че вървят сериозни процеси „отдолу“ и остават скрити от  българското общество.

Нейната прогноза за приемането на България в Шенген е: “До края на 2024 г. не виждам да се възобнови преговорния процес по този въпрос”. И допълни, че  всичко зависи от европейските избори и дали ще се запази сегашната конфигурация в ЕП.

Илияна Йотова коментира темата за сигурността на ЕС и сподели, че тя се преплита с темата за миграцията.

„Тази тема не може да се избегне на български терен, защото и в новия пакт, който ще се гласува в ЕП през април, си казва, че като гранични държави ще поемем отговорността за всички, които за първи път стъпват на европейска територия. И от президентската администрация не получавам достоверен отговор, кой ги поема тези хора, връщат ли ги. За мен ще е важно да видя отделните политически играчи в евроизборите и тези със заявка за евродепутати как ще развият своите виждания, къде стои България“, препоръча вицепрезидентът. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст