ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дори природният газ да е безплатен, парното ни ще си остане все така златно

природният газ

Звучи абсурдно, но си е най-обикновен и проверен през годините факт. Десетилетия наред щом кокичетата “тръгнат”, българинът сяда и започва да води “хартиена война” срещу доставчика на услугата “Топло”. Тази година разминаването с установената практика е само едно: протестите на хиляди потребители срещу нереалните им сметки за отопление заваляха още през януари. Защото крайният ефект също си е все същия – никакъв резултат в полза на топлофикационните пациенти. Нищо, че в този бизнес сегмент инфлация няма, а цените уж са регулирани и неподатливи на инфлационните процеси…

Два месеца вече експерти по енергетика предупреждават, че няма никаква логика сметките за парно за януари да бъдат с 30% по-високи заради по-студеното време, както твърдят от Асоциацията на топлофикационните дружества.  Причината е, че цените на природния газ на европейските борси и в България се понижиха значително въпреки че е зима. Освен това

европейският пазар е пренаситен от синьо гориво,

а газохранилищата са препълнени в буквалния смисъл на думата.

В сряда (28 февруари) омбудсманът Диана Ковачева за пореден път призова Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да преразгледа цените на топлинната енергия – заради множеството жалби на граждани от прекалено високите им сметки. Тя настоява за намаление на регулираните цени на топлинната енергия със задна дата – от 1 януари 2024 година.

Юни 2023 г. КЕВР определи средногодишна прогнозна цена на природния газ от 88.12 лв./МВтч. Отчетните цени на синьото гориво за третото тримесечие на 2023 г. са 61.20 лв./МВтч, за четвъртото тримесечие 2023 г. – 76.68 лв./МВтч, а за първото тримесечие на 2024 г. – 70.36 лв./МВтч (за м. Януари – 77.60 лв./МВтч, за февруари – 71.80 лв./МВтч, а за март се очаква тя да е 58 лв. Очевидно е, че цената пада значително от прогнозираната, но… в употреба вече е пуснат отколешния български феномен:

колкото по-ниски са цените по света, толкоз по-високи са сметките у нас!

Омбудсманът посочи, че потребителите на „Топлофикация София“ в момента плащат исторически най-високата регулирана цена на топлинната енергия – 137.93 лв./МВтч (без ДДС). Затова Ковачева настоява да се задейства Наредбата за регулиране на цените на топлинната енергия, според която при наличие на “съществено изменение между определената от КЕВР прогнозна цена на природния газ за регулаторния/ценовия период спрямо постигнатата и прогнозната такава за оставащия срок на периода“ в размер над 15 на сто”.

Другата причина за намаление на цените парното е, че на Европейската енергийна борса цените на въглеродните емисии също са значително по-евтини от 88-те евро на тон, прогнозирани от КЕВР. Осреднената цена на квотите за третото и четвъртото тримесечие на 2023 г. (до 18 декември 2023 г.) е била 80.53 евро/тон. И… оттогава досега, нито един път – дори за час-час и половина –

“една квота” не е струвала по-скъпо от 83 евро на тон.

Очакванията обаче са за трайна тенденция към още по-стабилно поевтиняване – до около 55 евро/тон (по данни към 26 февруари 2024 година).

“Категорично е становището ми, че когато потребителските цени се фиксират за дълъг период на исторически най-високите им нива,

клиентите имат нужда от динамично отчитане

на факторите за поевтиняването им в решенията на КЕВР, а не от устойчива тежест на непоносими цени”, подчертава омбудсманът Диана Ковачева.

През годините имаше предложение да се направят и законодателни промени, позволяващи цената на топлинната енергия да се изготвя на всеки три месеца, а не веднъж годишно. Така ще е много по-реалистична и няма и няма да се стига до постоянното усещане на хората, че надплащат.

Обяснението на дружествата, че надвзетите пари се връщат чрез изравнителната сметка, са неоснователни, защото тези пари на практика са безлихвен кредит за дружествата от потребителите. Това означава, че най-прецакани са потребителите, които редовно си плащат сметките.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст