ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Прогнозата на Alianz Group за оперативната печалба за 2024 г. е за 14.8 млрд. евро

Алианц знамена дивидент облигации

Прогнозата на Alianz Group за оперативната печалба за 2024 г. е за 14.8 милиарда евро, която може да варира в рамките на плюс/минус 1 млрд. евро. Този финансов резултат стъпва постигната рекордна оперативна печалба и основен нетен доход, консолидирайки водещата си позиция като един от най-устойчивите глобални застрахователи и мениджъри на активи в света. 

Например, общият бизнес обем през четвъртото тримесечие нараства със 7.8 процента до 39.6 милиарда евро. Оперативната печалба пък се повишава със 17 на сто до 3.8 милиарда евро. Този резултат е подкрепен от бизнес сегмента „Живот и Здравно застраховане“ и от стабилни резултати във всички други бизнес сегменти.

За цялата 2023 година общият бизнес обем на групата е с 5.5 процента по-висок и е в размер на 161.7 милиарда евро. Оперативната печалба се увеличава с 6.7 на сто до 14.7 милиарда евро, основно благодарение на бизнес сегмента „Живот и Здравно застраховане“. 

Резултатите показва доверието, което клиентите имат в Allianz, както и в

устойчивостта и потенциала на бизнес модела,

отбелязват от групата. „Имущественото застраховане и злополуки отбеляза силен растеж, докато подкрепяхме клиентите ни, засегнати от високите нива на природни бедствия. Сегментът „Живот и Здравно застраховане“ постигна печеливш растеж, тъй като разработихме атрактивни решения за защита на клиентите от ефектите на инфлацията върху техните спестявания“, коментира Оливер Бете, главен изпълнителен директор на Allianz SE. 

В сегмента „Управление на активи“ от Alianz Group отчитат стабилни нетни притоци в среда на нестабилен капиталов пазар.

„Дисциплината на нашите стратегия, изпълнение и управление на капитала подкрепя перспективата ни за оперативна печалба за 2024 г., нашата нова политика за дивиденти и обновената ни програма за обратно изкупуване на акции. През следващата година ще продължим да се съсредоточаваме върху предимствата на нашия мащаб, с цел увеличаване на  производителността ни, и върху превръщането на отличното ни клиентско изживяване в печеливш клиентски растеж“, подчертава Оливер Бете. 

Мениджмънтът на Alianz Group ще предложи дивидент на акция от 13.80 евро, което е увеличение от 21.1% спрямо 2022 година.

В допълнение към това беше обявена обновена програма за обратно изкупуване на акции до 1 милиард евро.

„Алианц Банк България“ АД е част от Allianz SE – световният лидер в застраховането и финансовите услуги.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст