Прокуратурата осъвременява методиката за разследване на адвокати

Софийската адвокатска колегия (САК) Прокуратурата

Прокуратурата актуализира методиката за провеждането на процесуални действия срещу адвокати.

Това става ясно от писмо на заместник-главния прокурор Спаска Кинчева до председателя на Софийския адвокатски съвет, в което се казва че обновяването на правилата ще бъда съобразено както с последните конституционни промени, така и с практиката на Европейския съд по правата на човека.

Именно столичната колегия поиска в началото на годината от временния главен прокурор Борислав Сарафов методиката да бъде спешно осъвременена, като претърсването на адвокатска кантора да става задължително в присъствието на адвокат, определен от Висшия адвокатски съвет или от съвета на колегията, в която членува заподозреният.

Поводът за искането на даде сигнал от адвокат, че кантората му е претърсена без там да е присъствал представител на колегията. По запитване до СДВР е получен отговор, че са спазени всички правила в Закона за адвокатурата и наличните указанията в издадената през 2011 г. от тогавашния главен прокурор Борис Велчев инструкция. И понеже в тях не е предвидено да присъства адвокат, адвокатурата не е била уведомена.

От колегията посочват обаче, че независимо от липсата на това изискване в инструкцията установената практика е претърсването на адвокатски кантори да става в присъствието на представител на ръководен орган на адвокатурата. Това е наложено със серия решения на Европейския съд по правата на човека като предпазна мярка срещу намеса в професионалната тайна. Това може да е забрана за изнасяне на документи, обхванати от привилегията адвокат-клиент или надзор на претърсването от независим наблюдател, способен да идентифицира, независимо от разследващия екип, кои документи са обхванати от правна професионална привилегия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст