ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ръстът на енергийните цени – показател за устойчива инфлация в Европа

ръстът на енергийните цени е показател за устойчива инфлация в Европа

Инфлацията във Франция е спаднала по-слабо от очакванията през февруари защото по-силният ръст на цените на енергията е компенсирал рязкото понижение на разходите за храна, което охлажда надеждите, че Европейската централна банка ще започне да сваля скоро лихвените проценти.

По-бавното увеличение на френските хранителни и промишлени стоки забави инфлацията във второто по големина стопанство на еврозоната до 3.1% годишно през февруари срещу 3.4% годишно през януари, съобщи националната статистическа служба на страната на 29 февруари. Това е най-ниската й стойност от септември 2021-а, но е малко над прогнозираните от икономистите 3 процента. Френските потребители обаче остават нащрек в началото на годината въпреки отстъплението на инфлацията. Разходите на домакинствата за стоки са спаднали с 0.3% през януари спрямо декември 2023-а, за което, според френските статистици, са виновни рекордно високите лихви от 4 процента.

Инфлацията в Испания се е понижила до предвидените от експертите 2.9% годишно през този месец, – първото за последните шест месеца равнище под 3 процента. Поскъпването на горивата обаче компенсира отчасти по-бавното нарастване на разходите за електроенергия, твърди испанската статистическа служба.

Статистическата служба на Германия публикува на 29 февруари предварителните данни за ръста на цените в страната през февруари – 2.5% годишно спрямо януари и 0.4% месечно увеличение. Хармонизираният индекс на потребителските цени през този месец се е повишил с 2.7% годишно и с 0.6% месечно. Февруарското инфлационно равнище е най-ниско от юни 2021-а (когато е било 2.4 процента). Базовият инфлационен индекс, от който са изключени храните и енергията, е 3.4 процента. Германските статистици ще публикуват окончателните инфлационни стойности за февруари на 12 март.

Откакто пандемията от КОВИД-19 и руското нахлуване в Украйна предизвикаха най-мощния скок на потребителските цени от поколение насам, инфлацията в еврозоната върви бързо надолу, а паричните стратези на ЕЦБ се опитват да разгадаят колко скоро тя ще стигне до целевите 2% годишно. Инфлационните данни за еврозоната трябва да бъдат публикувани на 1 март и в крайна сметка те ще зададат тона на дискусиите за началната дата на предтоящия низходящ лихвен цикъл на официалното съвещание на банковите парични стратези на 7 март.

Шефката на ЕЦБ – Кристин Лагард, съобщи на законодателите от Европейския парламент през седмицата, че очаква ръста на цените “да продължи да се забавя” заради отслабващото влияние на повишаващите инфлацията фактори и затегнатите условия за финансиране. Тя обаче се безпокои от мощния ръст на заплатите, който се очертава като “все по-важен двигател на инфлационната динамика през идните тримесечия заради настойчивите искания на работниците за инфлационни компенсации и недостига на работна ръка”.

ЕЦБ планира да публикува новите си прогнози за увеличението на цените след съвещанието си през идната седмица. Икономисти на “Голдмън Сакс” очакват централните банкери да редуцират инфлационните си предвиждания от 2.7 на 2.3 процента за тази година и от 2.1 на 2 процента за следващата, колкото е целевата стойност на ЕЦБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст