ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Турция изненада с 1% тримесечен ръст в края на 2023-а

Турция изненада с 1% тримесечен ръст в края на 2023-а

БВП на Турция, оценяван на 1.1 трлн. щ. долара, се е увеличил по-силно от прогнозите през последните три месеца на миналата година – с 1% спрямо периода юли-септември 2023-а. С което за второ поредно тримесечие не допуска спад точно когато централната банка на страната направи сериозни лихвени повишения. Според публикувани на 29 февруари официални статистически данни, еднопроцентният тримесечен ръст е коригиран сезонно и спрямо работните дни и е над тройно по-висок от отчетените едва 0.3% през юли-септември.

Потреблението на домакинствата и на инвестициите имат основен принос за подема през октомври-декември 2023-а, който, според усреднените предвиждания на икономисти на агенция “Блумбърг”, е трябвало да бъде 0.3% на тримесечна база. Докато индустриалният продукт е намалял през четвъртото тримесечие на миналата година спрямо третото, а продажбите на дребно леко са се увеличили. Този подем се отдава отчасти на скока на разходите по кредитни карти след като домакинствата са направили авансови покупки в очакване на по-високи заплати преди местните избори през март. Годишният ръст за цялата 2023-а е 4.5% срещу 5.5% през 2022-а, ориентиран основно към вътрешното търсене, макар и с по-бавно темпо.

Звоят към по-стриктна парична политика от юни 2023-а трябва да ограничи потреблението, което има над 50% дял от БВП. Целта е да се овладее инфлацията, напомпана през годините на евтини пари. Въпреки това, дори на годишна база турското стопанство е било много по-силно през последните три месеца на миналата година с 4% ръст спрямо същия период на 2022-а – над очакваните 3.5% от икономистите, но под увеличението с 6.1% годишно през третото тримесечие.

“Вървим към по-добро качество на растежа с инвестиции и износ, които подкрепяме силно”, коментира в официално изявление финансовият министър мехмет Шимшек. Той допълва, че “през 2024-а предвижданията са за умерен и балансиран подем с положителен принос на външното търсене”.

По-скромните очаквания не означават, че Турската централна банка няма да продължи с лихвените повишения над кумулативния ръст с 36.5% до края на януари. Новият председател на институцията Фатих Карахан вече намекна, че ще се наложи по-нататъшно затягане на коланите при скок на вътрешното търсене след увеличенията на заплатите в Турция. Стабилността на личното потребление е сериозно предизвикателство пред Карахан, който иска да свали инфлацията до 36% до края на годината или почти наполовина от върховата й стойност, която той очаква до месеци.

Икономически индикатори показват, че потреблението не се е охладило кой знае колко от ноември 2023-а насам и вътрешното търсене остава по-силно от предлагането, което е сериозен риск както за инфлацията, така и за дефицит по текущата сметка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст