ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Apple се отказа да създава собствен автомобил

автомобил на епъл Apple проект titan

Apple се отказа да създаде собствен автомобил, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Според публикацията, висшето ръководство на компанията е информирало инженерите, участващи в проекта Titan (вътрешното име на програмата за разработка на автомобили), да спрат работа и да затворят програмата. Специалистите се прехвърлят в подразделенията за изкуствен интелект на Apple и също така им е позволено да подадат оставка, ако не искат да се преместят на нови позиции.

Разработката на автомобила, който трябваше да се превърне в

безпилотен електрически автомобил с разширени онлайн възможности,

беше извършена от около 2 хиляди служители на отдела за специални проекти Group, включително бивши инженери и дизайнери на автомобилни марки Aston Martin, Lamborghini, BMW, Порше и други. Apple работи върху собствен автомобил от 2014 г., въпреки че този проект никога не е официално потвърден.

Очакваше се, че моделът на Apple ще бъде пуснат през 2028 г. и ще има автопилот от ниво 2 (автомобилът може самостоятелно да поддържа лента, да избира лента, за да изпревари преминаващия трафик, както и да паркира без намеса на водача) вместо декларираното ниво 4 автопилот (автопилотът е толкова роботизиран, че прави всичко сам, но запазва възможността за човешки контрол).

Американският технологичен гигант взе решение да затвори окончателно автомобилния си бизнес на фона на спадащото търсене на електрически превозни средства заради високите цени и недостатъчно развитата инфраструктура за зареждане. Висшето ръководство отбелязва, че закриват проекта, който изисква годишни инвестиции от стотици милиони долари, на фона на факта, че няма гаранции, че марката електрическа кола на компанията някога ще се появи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст