ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Активите на Групата “Първа инвестиционна банка” (Fibank) се увеличават до 14.87 млрд. лева

Сграда София тех парк на ПИБ Fibank банкови операции активите печалба

Стойността на активите на Групата „Първа инвестиционна банка“ (Fibank) към края на миналата година се увеличава с 1.37 млрд. лева до 14.87 млрд. лева.  По този начин тя запазва мястото си сред водещите кредитни институции в българската банкова система.

Кредитната институция консолидира финансовите резултати на три дъщерни фирми – First Investment Bank – Albania Sh.a., „Дайнърс клуб България“ АД, което издава международни кредитни карти Diners Club и обработва плащания с тях, и “Фи Хелт Застраховане” АД. “Първа инвестиционна банка” АД има и други дъщерни дружества, както следва: First Investment Finance B.V., “Дебита” ООД, “Реалтор” ООД, “Болкан файненшъл сървисис” ЕАД, “Криейтив инвестмънт” ЕООД, “Търнараунд мениджмънт” ЕООД, “Лега салюшънс” ЕООД и “АМС имоти” ЕООД.

Числата в междинния консолидиран отчет показват, че депозитите от други клиенти към декември са в размер на 12.32 млрд. лв., като има нетно увеличение за 2023 г. от 861 млн. лева. И по този показател банката поддържа позицията си в първите кредитни институции в страната.

Увеличението на печалбата на банката през годината повиши и счетоводния собствен капитал на Fibank към края на декември със 174 млн. лева до 1.57 млрд. лева.

Вземанията от клиенти по балансова стойност са в размер на 7.68 млрд. лв., като увеличението спрямо края на 2022 година е с 857 млн. лева.

Нетната печалба на Групата за миналата година възлиза на 158.57 млн. лева.

Общите приходи от банкови операции за 2023 г. са на стойност 563.45 млн. лв. при 475.95 млн. лв. за 2022-а. Нетният лихвен доход за периода януари – декември е в размер на 406.76 млн. лв. и е с ръст от 110.55 млн. лв. на годишна база. Нетният доход от такси и комисиони пък е 158.62 млн. лв. и е с 13.66 млн. лв. по-висок спрямо 2022 година.

Първа инвестиционна банка (Fibank) е кредитна институция, която предлага разнообразна гама от продукти и услуги както за индивидуални, така и за бизнес клиенти. Тя се развива като финансова група с основна дейност в България и с регионално присъствие чрез чуждестранни операции в Кипър и Албания.

Към края на декември 2023 г. общият брой на клоновете и офисите на банката в България е 119 – 38 локации в София, и 81 – в градовете извън София. От кредитната институция уточняват, че броят им отразява придържането към политиката за синергия и поддържане на оптимална ефективност на клоновата мрежа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст