БСП в търсене на върнатите ни от Бавария мигранти престъпници

БСП

За два часа темата придоби няколко различни нюанса

В началото на днешния блиц контрол лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви от парламентарната трибуна информация от германска миграционна служба за върнати с чартър 23-ма души, шестима от които са осъдени “наред с други неща за убийство, непредумишлено убийство, тежка телесна повреда, сексуални престъпления, утежняващи грабежи, пране на пари“.

Срещу почти никакъв Шенген са поели ангажимент и България ще се превърне в център на престъпници, изтъкна тя.

Левите питат къде са тези хора, чието място е в затвора, защото според БСП, това, което се случва е изключително опасно. Нинова е категорична, че страната ни не може да бъде гето на изнасилвачи и убийци.

Притесненията на левицата са, че тези хора могат да бъдат настанени в лагери от отворен тип.

Към опасенията на БСП се включиха и “Възраждане”, и “Има такъв народ”. Депутатът Цвета Рангелова от “Възраждане” попита каква е точната бройка на депортираните досега в България мигранти, колко от тях са осъждани, къде са настанени. Премиерът Николай Денков й отговори, че може да предостави данни, но първо трябва да бъдат събрани от институциите.

Тошко Йорданов от ИТН използва темата, за да се подиграе на договореното от България за присъединяването ни в Шенген: “Грозно е това, което правите. И да се хвалите с някакъв въздушно-капков Шенген, при който българи щели да минат през летището, без да им гледат паспортите. То минаването през летището с паспорт с биометрични данни отнема 30 секунди. Качете си тира в самолета и го закарайте в Шенген“, заяви той.

По темата, освен подкрепа от опозицията, БСП получи нежелано подкрепление и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той заяви, че се срамува от повдигането на подобни въпроси от парламентарната трибуна и добави, че ако наистина информацията е вярна, то това е катастрофа. Експремиерът призова тези хора да бъдат върнати там, откъдето са дошли, или да бъдат вкарани в български затвор.

Минути след изявлението на Борисов, лидерът на БСП Корнелия Нинова повдигна темата и от кулоарите на парламента, като го обвини, че се прави на неразбрал: “Борисов да не се прави на нито лук ял, нито лук мирисал – външно министерство е на ГЕРБ, той е председател на външната комисия. Как така министърът и председателят не знаят за такова нещо. Кой го е допуснал? Защо? Играе го възмутен, а съм сигурна, че знае отговорът“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст