Вътрешният министър успокои Нинова – не връщаме престъпници мигранти, а българи с излежани присъди

МВР: Петков и Атанасов разпространяват неистини

Вътрешният министър Калин Стоянов направи изявление от трибуната на Народното събрание, като обясни, че прави уточнение във връзка с изявлението на Корнелия Нинова от днес сутринта.

Той посочи, че на 8 февруари 2024 г. на ГКПП на аерогара “София” в 12.40 часа с полет от Мюнхен у нас пристигат 24 лица по спогодбата за реадмисия между България и Германия. От тях 18 са граждани на Сирия, а шестима са граждани на България.

Шестимата български граждани са с изтърпени наказания лишаване от свобода в Германия и след като са си излежали присъдите, са депортирани в България.

Калин Стоянов припомни, че съгласно Конституцията на български гржданин не може да му бъде отказвано влизане в страната. Освен това – съгласно Закона за убежището и бежанците, чужденец, с предоставен статут на бежанец, има правата и задълженията на български гражданин.

Въпросните чужденци, съгласно Закона за българските лични документи, имат право на български документи за самоличност и удостоверение за пътуване зад граница на бежанец, с което да напускат България.

Тъй като България има подписани реадмисионни споразумения с всички страни членки на ЕС и се явява сигурна страна, където лицата са получили закрила и правото да пребивават съгласно разписаните клаузи в споразумението за обратно приемане на незаконно пребиваващите лица, запитаната държава се задължава да приема обратно чужденците, за които е доказано, че са били на нейна територия и при тях не са отпаднали основанията за пребиваване в страната.

И за да бъде още по-ясен, Калин Стоянов обобщи, че шестте лица, извършили престъпление в Германия, са български граждани. Те обаче вече са изтърпели своите присъди и след като са били освободени от затвора, са депортирани в България.

След изявлението последваха въпроси на депутати – Корнелия Нинова от “БСП за България” попита от кои държави са шестимата българските граждани, които са осъдени за убийства, изнасилвания, пране на пари и тежки грабежи и освен от Германия и от Австрия, от кои други държави членки на ЕС има върнати хора.

Тя настоя да разбере дали ветрилото се разширява, имайки предвид, че досега договорката е била между българското правителство и Австрия, която не искала да пуска България в Шенген.

След като Нинова не получи конкретен отговор по първия си въпрос, съпартиецът й Георги Свиленски трябваше да го зададе отново. Калин Стоянов отговори, че и шестимата български граждани са такива по рождение и носят български имена. Те били осъдени в Германия за престъпления, които са извършили на нейна територия, излежали са своите присъди и сега, след като бъдат върнати, ще бъдат под наблюдението на Министерството на вътрешните работи като част от криминалния контингент.

Последва въпрос от страна на Станислав Богдански от “Има такъв народ”, който питаше дали сред 18 сирийски граждани има осъдени лица или такива, които в момента изтърпяват наказание – лишаване от свобода. Калин Стоянов отговори, че те не са осъждани и са върнати у нас по процедурата – реадмисия – тоест при тях е завършил процесът, при който те са получили хуманитарен статут. След като вече са в страната ни, за тяхната интеграция вече ще отговарят Държавната агенция за бежанците и Министерството на труда и социалната политика. Вътрешният министър уточни, че и България връща лица на страни членки на ЕС по реадмисията и по Дъблинското споразумение, което работи от много години и важи за всички държави. Малко по-късно Тошко Йорданов излезе на трибуната и обяви, че в действителност много държави не изпълняват Дъблинското споразумение и министрите трябва да престанат да се оправдават с него.

Иван Ченчев от “БСП за България” попита защо се крие, че в изпълнение на решението на правителството от информационните табла на летищата сваляли полети на мигранти, които кацали у нас, а пътниците минавали, скривани с паравани. Освен това той се поинтересува дали МВР има стратегия за криминалния контингент от върнати у нас чужди граждани, които биха могли да влязат във връзка с опасни ядки у нас, работещи с деструктивна цел.

Ние не питаме за да плашим, а за да знаем дали има превенция“, уточни Иван Ченчев. И двата му въпроса обаче останаха без отговор.

Калин Стоянов предпочете да отговори на въпроса на депутата от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков. Той се интересуваше дали след като през 2022 г. тогавашният вътрешен министър – Бойко Рашков – е закрил 27 районни полицейски управления, а наследникът му на поста – Иван Демерджиев – не е реагирал на случилото се, то сега ще има някаква промяна. Чолаков обърна внимание, че става въпрос за РПУ-та в пограничните райони като Годеч, Лесово, Джебел, откъдето влизат и излизат мигранти.

Калин Стоянов потвърди, че са закрити голяма част от граничните групи за охрана на държавната граница, но че той е издал заповед и те вече започват да бъдат възстановявани. Наново са отворени структурите в Годеч и в Болярово, а също така е подновена работата в съответните районни полицейски управления.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст