ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Литва затвори още два гранични пункта на границата си с Беларус

гранична ограда граница литва беларус

От днес, 1 март, Литва затваря още два гранични пункта с Беларус, заради заплахи за националната й сигурност, предаде “Асошиейтед прес”.  

В средата на февруари литовските власти съобщиха, че граничните пунктове “Лаворишкес” и “Райгардас” ще спрат работа и ще останат затворени до второ нареждане. 

Това означава, че ще бъдат отворени само два от шестте гранични пункта по 680-километровата граница между Литва и Беларус.

„Съседството с Русия, която предприе военна агресия срещу Украйна, и със съюзника й Беларус, чийто недемократичен режим използва мигранти като средство за политически натиск върху Литва, ни задължава да вземем допълнителни мерки в сферата на сигурността”, обясни вътрешният министър на Литва Агне Билотайте. Според нея разузнавателните служби на Беларус и Русия засилват активността си на територията на Литва.

По данни на литовската гранична служба близо 390 000 беларуски граждани са прекосили беларуско-литовската граница през 2023 г., което е с около 50% повече, отколкото през 2022 година. Според граничната служба повечето от тях са имали документи за пътувания в Европейския съюз, издадени от Полша.

Отношенията между Вилнюс и Минск се влошиха след беларуските президентски избори през 2020 г., на които досегашният държавен ръководител Александър Лукашенко си спечели нов мандат. След изборите Литва даде убежище на беларуския опозиционер Светлана Тихановска, която беше съперница на Лукашенко на изборите, както и на други опозиционери и на десетки хиляди беларуски граждани.

През 2023 година литовските разузнавателни служби предупредиха, че беларуските служби за сигурност вербуват членове на беларуската диаспора в Литва, като това се прави при пътувания между двете страни и в социалните мрежи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст