ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 1 марн 2024 г.

Министерство на финансите сграда табела салдо

Очаква се бюджетен излишък от 1 млрд. лева през февруари

Очаква се бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към края на февруари да бъде излишък в размер на 1 млрд. лв. (0.5% от прогнозния БВП), съобщиха от Министерството на финансите. Прогнозата е направена на база на предварителни данни и оценки.

Приходите, помощите и даренията по КФП към февруари нарастват с около 4.8 на сто спрямо същия период на миналата година.

Румен Радев: На 6 март трябва да има оставка на правителството

“На 6 март трябва да има оставка на правителството”, смята Румен Радев.

От доверието между партиите в коалицията и от самооценката, която си дават, зависи дали ще има ротация на правителството или нови избори, коментира Радев.

Има разрешение от Еврокомисията за АМ “Струма” извън Кресненското дефиле

България получи разрешение от Европейската комисия за проектиране и строителство извън Кресненското дефиле на платното от Кулата към София на лот 3.2 от АM „Струма“

България получи разрешение от Европейската комисия за проектиране и строителство извън Кресненското дефиле на платното от Кулата към София на лот 3.2 от АM „Струма“. Това ще даде възможност да започне работата по последния участък на магистралата между Крупник и Кресна. 

Добрата новина е резултат от усилията на правителството, което възложи на министрите на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта и съобщенията да предприемат необходимите действия за проектиране и изграждане на Лот 3.2. Предстои да започне работата по проектирането и строителството на трасето в посока Кулата – София по източния склон на Кресненския пролом.

Томас Йордан напуска SNB след повече от 10 години на банковото кормило

SNB Томас Йордан напуска след повече от 10 години на банковото кормило

Томас Йордан ще се оттегли от позицията си на председател на Националната банка на Швейцария (SNB) след повече от десет години на кормилото на институцията, през които тя се оказа в центъра на валутни и банкови трусове, оказали влияние по целия свят. Най-дълго управлявалият шеф на швейцарската централна банка ще освободи мястото в края на септември.

Говорител на SNB не коментира кой ще наследи 61-годишния Йордан, но предвид досегашната практика, най-вероятният кандидат е заместникът му Мартин Шлегел.

Който и да получи работата, ще трябва да поеме отговорност за институция, която е основен играч в управлението на една от най-активно търгуваните валути в света и която успя да премине през последните години на инфлационен натиск без да допуска екстремни повишния на потребителските цени, случили се в доста развити държави.

Бюджетното салдо за януари е положително и е в размер на п422.5 млн. лева

Министерство на финансите сграда салдо

Салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа за януари 2024 г. е положително и е в размер на 422.5 млн. лв. (0.2% от прогнозния БВП), което е близко до отчетеното за януари миналата година. Това съобщиха от Министерството на финансите след обобщение на данните от месечните отчети за касово изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет.

Приходите, помощите и даренията по КФП за първия месец нарастват със 7.6 на сто спрямо януари 2023-а. Това се компенсира в голяма степен по-високите разходи, дължащи се основно на базов ефект при социалните разходи, вследствие на изплатените по-високи пенсии през януари, след влязлото в сила увеличение от юли 2023 г., както и на по-високите разходи за персонал, след увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал и при някои други администрации с приетия в средата на 2023 г.Закон за държавния бюджет  за 2023 г. и други.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст