ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК отпуска още 68 млн. евро за палестинското население

ЕК одобри българска помощ от 86,9 млн. евро за земеделските стопани

Европейската комисия (ЕК) реши да отпусне допълнително 68 милиона евро в подкрепа на палестинското население, съобщават от пресцентъра й. Тази помощ ще бъде усвоена чрез международни партньори като Червения кръст и Червения полумесец.

Сумата е в допълнение към предвидената подкрепа в размер на 82 милиона евро, която ще бъде приведена в действие още през 2024 г. чрез Агенцията на ООН за подпомагане и строителство за палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA).

Още следващата седмица ЕК ще пристъпи към изплащането на 50 милиона евро от пакета за UNRWA. Комисарите изрично уточняват, че са направили оценка на решението си за финансиране на агенцията в светлината на обвиненията, отправени в края на януари. Става въпрос за твърдения, че нейни служители са участвали в нападението на “Хамас” срещу Израел през октомври 2023 година.  

Взети са обаче предвид действията на ООН и ангажиментите на агенцията, поискани от Комисията.

Допълнителните средства се отпускат в момент, когато основните посредници между страните в конфликта – Съединените щати и Катар, се надяват да договорят прекратяване на огъня, което да позволи освобождаване на останалите заложници преди началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Припомняме, че войната избухна с нападението на “Хамас” срещу Израел на 7 октомври 2023 г., при което бяха убити най-малко 1160 души, предимно цивилни. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст