ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Томас Йордан напуска SNB след повече от 10 години на банковото кормило

SNB Томас Йордан напуска след повече от 10 години на банковото кормило

Томас Йордан ще се оттегли от позицията си на председател на Националната банка на Швейцария (SNB) след повече от десет години на кормилото на институцията, през които тя се оказа в центъра на валутни и банкови трусове, оказали влияние по целия свят. Най-дълго управлявалият шеф на швейцарската централна банка ще освободи мястото в края на септември.

Говорител на SNB не коментира кой ще наследи 61-годишния Йордан, но предвид досегашната практика, най-вероятният кандидат е заместникът му Мартин Шлегел.

Който и да получи работата, ще трябва да поеме отговорност за институция, която е основен играч в управлението на една от най-активно търгуваните валути в света и която успя да премине през последните години на инфлационен натиск без да допуска екстремни повишния на потребителските цени, случили се в доста развити държави.

Оттеглянето на Йордан със сигурност ще окаже сеизмични вълнения Швейцария. Той е един от най-добре познатите и най-влиятелни официални лица, успял да преведе икономиката на страната през дълговата криза в еврозоната, да премахне тавана на швейцарския франк през януари 2015-а, да въведе най-ниските лихвени проценти в света и да оглави реакцията на трусовете, довели почти до колапс втората по големина швейцарска банкова група “Креди Сюис” през миналата година. Силната ръка на Йордан и доминиращата му позиция в прекалено консервативната институция пък беше започнала да тревожи част от политическата класа през последните години. И оттеглянето му ще остави огромна пропаст, която приемникът му трябва да попълни.

“Йордан свърши огромна работа и ще е много трудно да бъде заменен”, коментира Карстен Юниус – главен икономист и шеф на звеното за икономически и стратегически изследвания на “Банк Сафра Саразен” в Цюрих. Юниус посочва още, че “краят на епохата на банковия председател е и възможност за разширяване на кръга от участници за вземане на решения в SNB”.

Завършилият икономика в Харвард и с дългогодишна кариера в Швейцарската централна банка Йордан поема управлението през 2012-а след оставката на тогавашния председател Филип Хилдебранд заради скандал за валутни сделки на съпругата му. Мандатът на новият по онова време банков шеф обаче също е изпълнен с трусове.

След избухването на дълговата криза в еврозоната, точно на границите на Швейцария, Йордън удържа бочти три години валутния таван на франка, въведен от Хилдебранд, докато непрестанният приток на пари в швейцарската валута не го принуждава да отгмени тази политика в началото на 2015-а, предизвиквайки валутни сътресения на глобалните пазари. През миналата година пък Йордан отново попада в окото на бурята когато ръководи спасителната операция по поглъщането на “Креди Сюис” от швейцарския банков лидер “Ю Би Ес груп” – доста спорна сделка от правна гледна точка, допуснала финансовата система на една от най-малките европейски държави да бъде доминирана от една мегабанка.

Оставката на Йордан е изненадваща, но не и необичайна за председателите на SNB да се оттеглят по собствена воля от кормилото на институцията, за която няма фиксирани срокове за мандатите. Управлението му беше поставено под въпрос през 2021-а след като той временно се оттегли от задълженията си по медицински причини.

“След поредицата предизвикателства през последните години е време да се оттегля”, посочва Йордан в официално изявление. Той не коментира кой ще заеме мястото му и каза единствено, че е убеден, че “има достатъчно добре квалифицирани кандидати в Швейцария, които да попълнят борда”.

Предвид досегашната практика правителството в Берн вероятно ще изберат сегашен или бивш член на паричния банков комитет. Най-голям шанс има заместник председателят на SNB Мартин Шлегел, но не трябва да се пренебрегват и други опции, включително и избора на първата дама начело на институцията. Спечелилият кандидат ще получи длъжност с изключително влияние в Швейцария, чиято политическа система се отличава със споделяне на властта и разпределени отговорности и контрастира с концентрацията на влияние и власт в ръцете на банковия лидер.

Най-голямо значение за швейцарската икономика ще има начина, по който новият председател ще управлява франка – изключително важна валута спасително убежище на световните финансови пазари с далеч по-голяма роля от размерите на родината си. Това изисква личност, която разбира наистина стопанския и бизнес-модел на Швейцария, зависещ основно от износа. Особено в сегашното време на военни икономики, в което до известна степен валутата е оръжие.

Изборът на наследник на Йордан е в ръцете на надзорния съвет на SNB, който упражнява контрол върху управителния борд. Той ще направи предложение на правителството, което ще вземе крайното решение.

Мартин Шлегел е най-младият от тримата членове на борда и оглавява управлението по финанси, мениджмънт на риска, финансова стабилност, кеш и сигурност. Той се включи във висшия банков управленски ешалон през август 2022-а директно като заместник председател – доста необичаен акт, защото новите членове обикновено не заемат двете водещи позиции. Преди да стане заместник на Йордан е бил заместник-член на борда и управител на сингапурския офис на централната банка. Шлегел е завършил икономика през 2003-а, след което постъпва в управлението за проучвания на SNB, като се самоопределя като “стажант” на Йордан.

Андреа Мехлер – бивш служител на МВФ и единствената дама във висшето управление на SNB за последните 118 години – напусна през 2023-а след назначението на Шлегел за заместник-председател. Тя в момента е заместник генерален мениджър на Банката за международни разплащания в Базел, а управителният борд на SNB е в изцяло мъжки ръце.

Третият член е Антоан Мартин, назначен през януари след оттеглянето на Мехлер. Той е роден в говорещата френски част на Швейцария и по-голяма част от професионалната му кариера преминава в Съединените щати в Нюйоркския клон на Федералния резерв. Там той печели репутация на експерт по парични пазар, договори за продажба и обратно изкупуване (репо-споразумения) и ликвидност на финансовите пазари. Той е участвал и в определянето на набора от мерки за стабилизиране на финансовата система в Съединените щати след финансовата криза през 2008 година.

Сред другите вътрешни кадри са Петра Чудин – един от сегашните заместник-членове на борда, която работи в SNB от 20 години. Както и Атило Дзанети – също заместник член на борда, който е в централната банка от 30 години и е работил за в МВФ и в клона на Федералния резерв в Сан Франциско. Дзанети е и лектор в Университета в Базел и е роден в Белинцона – в говорещата италиански част на Швейцария.

Като потенциален кандидат е сочен и Себастиен Кренцлин, който е заместник-член на борда през април 2023-а, ръководи поделението за банкови операции на SNB и е участвал в разработването на цифрова валута на централната банка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст