ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Основният лихвен процент у нас отново расте – до 3.80 на сто

БНБ сграда олп

Основният лихвен процент (ОЛП – проста годишна лихва) у нас отново расте. Българската народна банка (БНБ) обяви новата му стойност от 3.80 на сто от 1 март 2024 година. Показателят през февруари беше 3.79 на сто, слек като беше понижен през януари тази година. 

Припомняме, че през декември основният лихвен процент у нас беше в размер на 3.80 на сто. През ноември показателят беше 3.79 на сто, а през октомври – 3.64 на сто. През септември ОЛП беше равен на 3.53 на сто. През август основният лихвен процент беше 3.29 на сто, а през юли за пръв път показателят прескочи трите процента – до 3.12 на сто. През юни ОЛП беше 2.96 на сто. 

Българска народна банка започна да обявява по-висок основен лихвен процент

от октомври 2022 година на фона на по-високите лихвени нива на Европейската централна банка, които оказват своето влияние и върху паричния пазар у нас.

Тогава показателят у нас беше 0 процента (за септември) и бе вдигнат на 0.49 на сто. Повишението продължи и в следващите месеци. За януари лихвеният процент скочи на 1.42 на сто, за февруари – на 1.82 на сто, за март – на 2.17 на сто, за април – на 2.47 на сто, а през май – на 2.77 на сто.

Българската народна банка обявява основния лихвен процент за съответния период на основание чл. 35 от Закона за БНБ. Размерът на показателя, в сила от първо число на всеки календарен месец, е равен на средната аритметична величина от стойностите на индекса ЛЕОНИА Плюс (LEONIA: LEv OverNight Interest Average Plus) за работните дни на предишния календарен месец.

Основният лихвен процент се прилага ограничено на банковия пазар у нас. Банките използват данни от “Лихвената статистика” на БНБ при определяне на своите референти лихвени проценти, които използват при отпускането на кредити.

С увеличаване на ОЛП нараства законната лихва за забава, която е равна на 10 процента плюс стойността на показателя. Наказателната лихва се определя два пъти в годината – през юли и януари. така че сегашното увеличение няма да повлияе върху стойността ѝ. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст