ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Днес Навални ще бъде погребан в Москва

Протести и бдения в памет на Навални се проведоха в различни държави

Днес в Москва трябва да бъде погребан Алексей Навални. Руският опозиционен лидер почина внезапно на 16 февруари в наказателна колония зад полярния кръг, където излежаваше присъда от над 30 години затвор. Кремъл отхвърля обвиненията на семейството му, че е направил така, че опозиционерът да бъде убит. Съпругата му Юлия предупреди, че се очакват нови репресии срещу критиците на Кремъл, а от екипа му не изключват размирици.

Алексей Навални трябва да бъде погребан на “Борисовските гробища” в Москва. По първоначален план опелото трябва да се състои в църквата на иконата на Божията майка “Утоли моята печал” в Марино в 14:00 часа местно време.

В четвъртък вечерта служителите на погребалните служби отказаха да отнесат тялото на опозиционния политик до църквата заради заплашителни обаждания от неизвестни хора, съобщи прессекретарият на Навални Кира Ярмиш. Тя призова руснаците да отидат на погребението, което ще бъде предавано на живо в канала на Навални в YouTube.

Ден преди траурната церемония полицейски служители вече патрулираха на “Борисовското гробище”, обявиха още от екипа на Навални. На разпространени в социалните мрежи кадри се виждат докарани голям брой метални огради и инсталирани камери за видеонаблюдение.

Алексей Навални почина от естествена смърт на 16 февруари, както посочва смъртният акт, но тялото му бе предадено на семейството след повече от седмица. Майката му Людмила заяви, че е била шантажирана от властите да организирано тайно погребение на сина си. Но тя подчерта, че иска хората, за които Навални е бил важен, да имат възможност да се сбогуват с него.

Алексей Навални бе християнин, който осъди инвазията в Украйна, наричайки я “едно безумно начинание, основано на лъжи”, но църквата, в която ще се състои погребението му е събирала дарения за руската армия и ентусиазирано рекламира подкрепата си за войната, пише Ройтерс.

Многобройни публикации в социалните медийни платформи на църквата в рамките на последните две седмици ясно показват, че нейните духовници и миряни подкрепят войната в Украйна, отбелязва агенцията.

На кадри от видеоклип се вижда как свещеник и друг мъж стоят пред джип “Нива” в близост до църквата. Неидентифициран мъжки глас казва, че той е бил закупен с дарени средства, за да помогне на “нашите воини” в Украйна и им пожелава победа и безопасно завръщане.

Друго видео, публикувано от неделното училище на църквата, показва осем млади момичета – всички, с изключение на едно, носещи зелени армейски шапки. Те маршируват на сцена, а от високоговорител звучи военна песен и публиката ръкопляска в унисон. Видеото е от миналата седмица, когато в Русия бе отбелязан Денят на “Защитника на родината”

Според неделното училище децата и техните родители също така са посетили в навечерието на военния празник главната църква на руските въоръжените сили, където са се възхищавали на мозайки и витражи, посветени на исторически руски победи.

От по-отдавнашни публикации става ясно, че поклонници от църквата са събрали пари за закупуване на дронове, термобельо и други артикули за руските войски. Доброволци пък са изтъкали камуфлажни мрежи, а деца са писали насърчителни писма до войници – типични прояви на подкрепа в Русия в момент, когато Путин подчерта необходимостта от национално единство, а Руската православна църква изрази пълната си подкрепа за войната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст