ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Румен Радев: На 6 март трябва да има оставка на правителството

Поканих президента на Турция Реджеп Таип Ердоган да посети България и се надявам това да стане. Това заяви президентът Румен Радев пред медии в Анталия.

Поканих президента на Турция да посети България и се надявам това да стане още тази година, но зависи, разбира се, зависи дали ще имаме устойчиво правителство. Неговото идване в България трябва да бъде подготвено много сериозно с нови и с актуализации на стари меморандуми, голям бизнес форум и разкриване на нови възможности за сътрудничество. Ще дойде с желание. И пак казвам – важно е да имаме устойчиво правителство”, каза Радев.

Ескалацията на войната в Украйна расте, тя се развива. Трябва да си даваме сметка, че не можем в никакъв случай да взимаме решения, които да доведат до разрастване на този сблъсък. И териториално, и като обхват, и като нови оръжия”, заяви президентът. 

“На 6 март трябва да има оставка на правителството”, смята Румен Радев.

От доверието между партиите в коалицията и от самооценката, която си дават, зависи дали ще има ротация на правителството или нови избори, коментира Радев.

“Напоследък обаче забелязваме някакви странни критерии за оценка на министри – ето например министъра на отбраната г-н Тагарев някои от лидерите в коалицията казват, че той трябва да освободи поста, защото не прави достатъчно за Украйна. Което за мене е някак си висша форма на нихилизъм. Друг един лидер от управляващата коалиция дори възкликна, че Тагарев трябва да остане, защото, виждате ли, много го харесвали в Украйна. Ама кога тези хора ще запитат дали министър Тагарев го харесват в българската армия и какво прави за сигурността на България. Нека се върнем към основополагащи критерии, когато даваме оценки”, каза той.

Радев обяви, че иска да види повече от министъра на отбраната Тодор Тагарев. “Искам да видя министър, който работи за сигурността на България”, каза той. 
 
Темата на дипломатическия форум в Анталия е посветена на насърчаването на дипломацията, като средство за преодоляване на кризи. Решаването на конфликтите в региона, колкото и сериозни да сa те, може да стане по пътя на дипломацията, каза Радев и даде пример с войната в Украйна. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст