ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

След 11 години укриване от правосъдието Илиян Тодоров се връща в България

Илиян Тодоров

След 11 години укриване от правосъдието осъденият на доживотен затвор за двойното убийство пред столичната дискотека “Соло” Илиян Тодоров се връща в България. 

Конвоиран от Съдебна охрана, 38-годишният мъж се очаква да пристигне на летище София с полет от Мюнхен. Веднага след това той трябва да бъде откаран в Централния софийски затвор, където ще изтърпява наказанието си. 

Скандал между две младежки компании през април 2009 година завършва със смъртта на Кирил Въжаров и Васил Александров.

Заподозрян за двойното убийство е Илиян Тодоров,

който първо се издирва, а после се предава сам, но с изцяло променен външен вид.

През декември 2011 година петчленен състав от Софийския градски съд, но не единодушно, го оправдава. Според председателя на съдебния състав Румяна Ченалова, която по-късно беше уволнена от съдебната система, и двама от съдебните заседатели, няма преки доказателства, които да свързват Тодоров с двойното убийство. Според младши съдията Мария Донева и третия съдебен заседател множеството косвени водят именно към него. 

“Пуснат е един убиец да ходи по улиците. Това е съвестта на съдебния състав”; “Не очаквах, че българският съд ще забие отново нож в гърбовете на нашите деца”, коментираха през сълзи майките на убитите момчета – Радмила Въжарова и Виолета Александрова. 

Оправдателната присъда отвори пътя към свободата на Илиян Тодоров, който никога повече не се появява в съдебната зала. Нито когато Софийският апелативен съд замени оправдателната му присъда с доживотен затвор, нито когато – през 2013 година, най-тежкото наказание беше потвърдено от последната съдебна инстанция – Върховния касационен съд. 

Последваха 11 години в неизвестност. До точно преди година, когато Тодоров беше задържан на летището в Ташкент при опит да отлети за Истанбул с фалшив паспорт. 

Близките на убитите момчета даже не се зарадваха. 

“Господ забавя, но не прощава, има една приказка. Възмездие е много тежка дума. За това, което той извърши, възмездие няма”; “Винаги съм вярвала, че някъде, някога ще сбърка и ще го заловят. Въпросът е, че не съм разчитала на нашите институции. Те мисля, че отдавна се отказаха да го търсят”, казаха бащата на Кирил – Михаил Въжаров и майката на Васил – Виолета Александрова.

Въпреки че българските власти веднага поискаха Илиян Тодоров да бъде екстрадиран, връщането се забави заради петгодишната му присъда за използвания фалшив паспорт. Миналия декември стана ясно, че президентът на Узбекистан го е амнистирал, което направи възможна неговата екстрадиция. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст