ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Златото приключи втора седмица на печалба и напредва към 2100 долара за тройунция

Златото приключва втора седмица на печалба и напредва към 2100 долара за тройунция

Златото приключи седмичната си търговия с най-високите котировки за последните девет седмици – металът за незабавна доставка на 2082.92 щ. долара за тройунция, а контрактите за доставка през април – на 2095.70 долара за тройунция. Среброто, платината и паладият също поскъпнаха.

Основната причина за подема са разочароващите данни за американския промишлен сектор и спада на доверието на домакинствата, които увеличават залозите, че Федералният резерв ще започне да понижава лихвените проценти, за да помогне на националното стопанство – процес, който е в подкрепа на златните оценки.

Публикуваният на 1 март индекс за промишлената активност в Съединените щати се е понижил рязко през февруари заради редуцираните поръчки, производство и договори за наемане на работна ръка. А нагласите на потребителите са към икономическата перспектива на страната се влошили за първи път за последните три месеца. Новините свалиха доходността на щатските дългови книжа като базовите десетгодишни правителствени облигации приключиха седмичната си търговия със спад от 7 базови точки – до 4.18% годишно. Което оскъпи златото с 2.2% – най-мощният еднодневен ръст от 13 декември насам.

Не липсваха и словесни интервенции. Един от гуверньорите на американската централна банка – Кристъфър Уолър – заяви на 1 март, че би искал институцията да увеличи дела си в емитираните краткосрочни ДЦК. В същия ден директорът на клона на Федералния резерв в Чикаго – Остан Гулсби коментира за “Си Ен Би Си”, че смята лихвата за федералните фондове за прекалено рестриктивна. На свой ред, колегата му от Ричмънд – Томас Баркин – каза, че пазарите са вкарали в цените по-малко на брой лихвени понижения в отговор на икономическите данни. А шефката на клона на централната банка в Далас Лори Лаугън отново повтори мнението си, че би било уместно Федералният резерв да започне да забавя темпото, с което орязва баланса си.

С различен нюанс беше коментарът на колежката й от Сан Франциско Мери Дейли на 29 февруари, че банкерите са готови да започнат да понижават лихвените проценти, но предвид силата на икономиката това не е спешно.

Скъпоценният метал стои като цяло устойчиво над 2000 щ. долара за тройунция от средата на декември 2023-а заради очакванията, че Федералният резерв ще започне да разхлабва паричната дисциплина – убеждение, което не се променя въпреки вариращите оценки за времето и големината на редукциите.

Барт Мелек – шеф на отдела за глобална стратегия на суровините в “Торонто доминиън сикюритис” – определя златния възход на 1 март като “вероятно закриване на позиции от инвеститори, които продължават да са от грешната страна”. Мелек прогнозира, че скъпоценният метал може да се изкачи до и дори над 2300 щ. долара “след като се внесе повече яснота за началната дата и броя на предстоящите лихвени понижения на Федералния резерв”.

В публикуваната си на 31 януари перспектива за движението на златните цени през 2024-а Световният съвет по златото (WGC) очаква увеличение на общите инвестиции в скъпоценната суровина, като по-голяма част от ръста ще дойде от по-непрозрачния извънпазарен сегмент, което внася доза несигурност.

Отливът на средства от търгуваните на борсата златни фондове ще продължи поне докато дългосрочните лихвени проценти не поемат стабилно надолу, но и в тази област регионалните политики, успоредно с развитието на геополитическите събития ще влияят възходящо на тренда.

Търсенето на златни кюлчета и монети вероятно ще се запази силно, в рамките на средните за последните 10 години нива, защото потреблението в Китай и Индия ще компенсира слабостта на Стария континент.

WGC предвижда, че централните банки ще продължат да купуват по-високи коричества благороден метал от средните годишно 500 тона преди 2022-а. Търсенето на златни накити е под натиска на икономическото охлаждане и високите цени, но вероятно ще се задържи високо, ако инфлацията падне значително и потребителите започнат да се чувстват по-платежоспособни в реално измерение. Потреблението на технологичния сектор ще спечели от наплива за полупроводници и от треската по изкуствения интелект.

Основният сценарий на WGC с 65% шанс да доминира 2024-а е за слаб икономически ръст, поне в Съединените щати, без инфлация, който е неутрален до слабо положителен за златото, благодарение на:

  • малко по-ниските, но все още високи дългосрочни лихвени проценти – с неутрален до положителен ефект за жълтия метал;
  • стабилния щатски долар – неутрално до положително влияние;
  • икономически растеж под средната тенденция – слабо отрицателен за златото;
  • по-ниска инфлация – със слаб отрицателен натиск върху скъпоценната суровина;
  • повишени геополитически рискове – положителни за златото.

В резюме, комбинацията от фактори, които влияят върху златните котировки: инфлация, растящото търсене на централните банки, дедоларизацията на развиващите се икономики, геополитиката и регионалните икономически условия, ще създадат условия за поскъпване на жълтия метал през тази година. През първото полугодие цената му може да надхвърли 2200 щ. долара за тройунция, а през второто подемът вероятно ще продължи до 2300 долара за тройунция, което означава средна цена от 2170 долара за тройунция през 2024-а.

По данни на WGC, централните банки са купили около 800 тона злато през първите девет месеца на 2023-а – с 14% повече отколкото през същия период на 2022-а. Това “наднормено” търсене е качило с 10% златните котировки през 2023-а. Ако покупките на тези институции останат движеща сила и през 2024-а и делът на златните резерви в портфейлите им се доближи до средно 40%, това би означавало допълнителни активи за 3.2 трлн. щ. долара или 25% ръст през 2025-а, което ще отговаря на 2500 долара за тройунция.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст