ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Президентът Радев обсъжда защитата на патентите на българските компании с директора на Световната организация по интелектуална собственост

Румен Радев, Интелектуална собственост

По време на посещението си в Анталия, където участва в третото издание на дипломатическия форум, президентът Румен Радев проведе среща с Дарен Танг – генералният директор на Световната организация по интелектуална собственост.

Двамата обсъдиха защитата на интелектуалната собственост у нас и подобряването на механизмите, по които компаниите в България да получават достъп до финансиране за защита на своите идеи за продуктите и технологиите, които разработват.

Румен радев открои амбициите на България да засили връзките между науката, образованието и бизнеса, така че пред малките и средните предприятия у нас, а същото така и пред младите изобретатели да се откроят трайни перспективи за развитие.

Дарен Танг изрази готовност Световната организация по интелектуална собственост, която е една от специализираните междуправителствени организации на ООН с 193 държави членки, да проведе у нас повече програми за обучение и за защита на авторското право. Целта на тези курсове ще бъде да помогнат на младите хора по-бързо да развият иновативните си идеи в сферата на производството.

Общата позиция по време на срещата бе, че защитата на интелектуалната собственост гарантира работни места, насърчава заетостта и обмена на технологии. От пресцентъра на президентството съобщават, че през октомври т.г. предстои Дарен Танг да посети България по повод отбелязването на 130 години интелектуална собственост в България и 75 години Патентно ведомство. Румен Радев споделил с бъдещия си гост, че по време на визитата планира да се проведе и форум за защитата на интелектуалната собственост в България.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст