ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В неделя подновяват преговорите за прекратяване на огъня в Газа

преговорите за прекратяване на огъня

Утре, в неделя (3 март) в Кайро ще бъдат подновени преговорите за прекратяване на огъня в ивицата Газа. Това съобщава “Ройтерс”, позовавайки се на двама свои източници от Египет, пожелали анонимност.

Те са споделили, че двете страни в конфликта са постигнали споразумение както за продължителността на примирието, така и за освобождаването на израелски заложници и палестински затворници. Остава само да се договори изтеглянето на израелската армия от северната част на Газа, на чието място после да се завърнат палестинците. Едва когато и това бъде уредено, ще може да се говори, че споразумението е факт.

Източниците коментирали пред “Ройтерс”, че трагичният инцидент от четвъртък, когато над 100 палестинци бяха убити, след като по данни на Палестинската автономия израелски войници открили огън край конвой с хуманитарна помощ, не е довел до забавяне на преговорите. Напротив – той е довел до тяхното ускоряване.

Официални представители на САЩ коментираха, че ходът на преговорите зависи много от отговора на “Хамас” по обсъдените теми миналата седмица на форумите в Париж и Доха, на които участваха Катар, Египет, Израел и Палестинската автономия.

Междувременно хуманитарни агенции разкритикуваха плановете на САЩ да предоставят хранителни помощи в Газа. От “Oxfam” обявиха, че плановете на Вашингтон най-вече служат за облекчаване на гузната съвест на висши американски служители, чиято политика допринася за продължаващите зверства и риска от глад в Газа.

Освен това нарастват международните призиви за разследване на касапницата край хуманитарния конвой. По данни на ООН много от оцелелите са с огнестрелни рани. Израелската гледна точка е, че техните войници са стреляли предупредително, след като са видели стъпкани хора, но според очевидци те първо са открили огън, което е предизвикало паника и смачкани от бягащата тълпа мирни граждани.

Последната статистика на здравните власти в Газа сочи, че от началото на войната в анклава са убити 30 320 палестинци, а ранените са 71 533 души.

Припомняме, че израелската военна офанзива бе предизвикана от смъртоносната атака на “Хамас” срещу Израел на 7 октомври, при която бяха убити 1200 души, а над 250 – бяха взети за заложници и отведени в Газа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст