ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ако ме поканят, ще остана в кабинета, но по-важното е ще има ли избори, твърди Кирил Вътев

ще остана в кабинета, Кирил Вътев

Ако ме поканят, ще остана в кабинета. Но първостепенният въпрос е ще има ли предсрочни парламентарни избори, което зависи от решението на парламента.

Това обяви земеделският министър Кирил Вътев в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по Българската национална телевизия.

Той сподели, че неговата лична позиция е, че правителството е свършило изключително много и важна работа по най-почтения начин. За своята дейност Вътев е изпратил писмен отчет на премиера Николай Денков и на вицепремиера Мария Габриел.

Едно от нещата, по които той е работил по време на мандата си е свързано с проблема с цените на хранителните продукти у нас. Причината за него е, че у нас няма правила за доставка по агрохранителната верига Това е и един от проблемите, заедно с твърде амбициозната “Зелена сделка”, които са изкарали на протест фермерите в Европа, смята министърът.

Ето защо той обърна внимание, че у нас се подготвя закон, свързан с агрохранителната верига, който в момента е на етап обществено обсъждане. Кирил Вътев обясни, че такъв документ има във Франция и дори еврокомисарят Януш Войчеховски препоръчал той да се приложи в целия Европейски съюз, предвид ескалацията на напрежението с протестиращите земеделски производители в цяла Европа.

По думите на Вътев българският законопроект има за цел всеки по веригата да получи справедливо разпределение на добавената стойност, а не тя да отива само при търговеца на дребно.

Според Кирил Вътев именно липсата на правила у нас води до това, че един френски продукт, който е популярен и у нас, в страната си на производство – Франция да струва 1.60-1.80 евро, а у нас – 8-9 лева. Вътев бе категоричен, че транспортната услуга – докарването на френския продукт у нас не може да го оскъпи толкова много.

По отношение на новината от седмицата – откриването на Държавната лаборатория за изследване на пестициди на граничния пункт „Капитан Андреево“, която ще заработи официално на 4 март, Вътев разясни, че с нея се печели най-скъпия ресурс – време.

Помещението е сертифицирано, а документите, че лабораторията е акредитирана по всички правила, са от 28 февруари, обясни земеделският министър.

Частната лаборатория няма повече да функционира на границата и приключва работа. Контролът на всички продукти, които влизат у нас от трети страни, различни от ЕС, вече ще се извършва само от Българската агенция по безопасност на храните.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст