ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

HSBC и Standard Chartered разработват “кредити за преход” от въглищата

HSBC и Standard Chartered разработват кредити за преход от въглища

Мултинационалните банкови групи “Ейч Ес Би Си холдингс” (HSBC) и “Стандард чартърд” (Standard Chartered) работят по нов вид финансов инструмент, предназначен да монетизира прехода от активи, отделящи големи количества въглероден двуокис в атмосферата, каквито са въглищата. Така наречените “кредити за преход” представляват разликата между емисиите, които биха продължили да изпускат клиентите им, ако използват въглищни централи, срещу по-ниските емисионни равнища, постигнати благодарение на по-ранното извеждане на замърсителите от експлоатация.

Инструментите ще се добавят към по-широкия пазар на въглеродни компенсации, който продължава да буди противоречия и не е регулиран. И двете кредитни институции твърдят, че тези продукти са реален начин за справяне с най-големите световни замърсители, каквито са изкопаемите горива.

“Стандард чартърд”, която извлича почти 90% от печалбата си от дейност в Азия, Африка и Близкия изток и има огромна база от клиенти в развиващите се пазари, които все още са силно зависими от въглищата, в момента работи по структурирането на тези кредити, посочва Мариса Дрю – главният мениджър по устойчиви финанси в банковата централа в Лондон. Тя посочва широкото използване на изкопаемото гориво, основно в Индонезия и обяснява, че въпросът е “как да се плати на някого да затвори тези централи две десетилетия преди техния експлоатационен живот”. Госпожа Дрю допълва, че “Стандард Чартърд” и други банки “могат да създадат правилната структура за тази цел и да намерят субекти, които да купят кредита … 100-процентна възможност за преход”.

Начинът, по който банките се справят с проблемните въглища е дълбока разделителна линия за сектора. Някои смятат изкопаемото гориво, което отделя почти двойно повече въглероден двуокис при изгарянето си отколкото природния газ, да прекалено мръсно, за да се докосват до него и не отпускат финанси. Други пък предупреждават, че тази политика на изключване чисти единствено банковите баланси, но не и широката икономика.

“Ейч Ес Би Си” обяви преди време, че не планира да ограничи кредитирането на голямата си, отделяща въглерод клиентска база в Азия, в момента се е съсредоточила върху извеждането на въглищата от употреба от “политика към реално изпълнение”, увери Сърендра Роша – един от двамата главни изпълнителни директори за Азиатско-Тихоокеанския район – по време на проведения бизнес-форум за климата в Хонконг на 27 февруари. Тя смята, че кредитите за преход имат потенциал да запълнят част от финансовата дупка, отворена от отказа от въглища, и обяснява, че “това е област, в която банката работи активно заедно с различни заинтересовани страни”.

Всеки инструмент ще представлява спестен от по-ранното затваряне на въглищна централа един тон отделен въглероден двуокис. Той е тип въглероден кредит и цената му ще се определя от търсенето на тези ценни книги.

Кредитите за преход са все още във фазата на разработка и не са проверени от най-уважавания орган, определящ стандартите – Доброволната инициатива за интегритет на пазара на въглеродни емисии (ICVCM). Инструментите ще трябва да се придържат към общите принципи, публикувани през 2023-а от ICVCM, “но си проправят пътя към всеки тип заем и създават стандарти”, твърди Дрю. Тя допълва, че все още липсващите ясни принципи за кредитите за преход не означава, че експертите не полагата сериозни усилия за утвръждванате им и впоследствие – за търговията с тях.

Конкретен пример може да се открие във Филипините, където енергийната фирма ACEN Corporation работи по извеждането от експлоатация на въглищната централа South Luzon през 2030-а – с десет години по-рано от сегашните планове. Фирменото ръководство смята, че ускореното й затваряне ще е значително предизвикателство без използването на кредити за преход.

Банките, участващи в какъвто и да било вид финансиране на въглища се сблъскват все по-често със съдебни дела, заведени от природозащитници. На 29 февруари базираната в Нидерландия организация с идеална цел BankTrack обяви, че е сред групата активисти, внесли иск срещу “Стандард чартърд” за финансирането на твърдото изкопаемо гориво.

Финансовата общност обаче очаква с нетърпение поредния революционен финансов инструмент, който би могъл да се превърне в мост между търсенето и предлагането и да предложи стандартизиран подход, прозрачност и ликвидност на пазара за въглеродни емисии.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст