ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кметът Терзиев честити 3 март, отчете работа по парковете и прикани към садене на люляци на Централните гробища

Кметът Терзиев

След като преди обяд на 3 март кметът Терзиев честити националния празник на съгражданите си с пост във “Фейсбук”, поздравявайки ги с: “Честит ден на Свободата!” Той уточни и че най-добрият начин да почетем свободата и делата на тези, които са я извоювали, е да се борим всекидневно за нея, и да не забравяме, че не е даденост.

Няколко часа по-късно той информира софиянци за свършени вече дейности и за предстоящи. Припомни как по време на предизборната кампания заявил, че ще работи по подмяната и изграждането на ново осветление в парковете. Във връзка с това той вече с радост може да сподели, че с екипа си са възстановили изцяло неработещото осветление на два от най-посещаваните паркове, “Южен парк” и “Западен парк”. Сега те работят активно това да се случи и в останалите два големи парка – “Заимов” и “Хиподрума”. До март 2025 г. планират и да осъвременят основните булеварди с LED осветление.

По-конкретно за “Южен парк” Васил Терзиев отчете, че са сменени всички 128 неработещи и остарели осветителни тела. Той възложил и да започне работа по проект за изграждането на осветление по алейната мрежа, която свързва “Южен парк” (в частта около бул. “Аренсалски” 125) със спирката на градския транспорт на ул. “Бяла черква”. Според него това ще позволи свободното придвижване на хората от квартала, които сега нарочно заобикалят, за да не минават през тъмните алеи. Изграждането на новото осветление обаче се очаква едва в началото на лятото.

За “Западен парк” Терзиев обеща, че до края на седмицата, т.е. до 10 март, живеещите в района и посетителите на зелената площ ще имат 100% работещо осветление. Там екипът е възстановил над 400 осветителни тела, като продължава работата по отстраняването на неработещи стълбове и изграждането на липсващи.

По отношение на парка “Заимов” Терзиев посочва, че ситуацията била доста по-трудна заради изключително лошото и опасно състояние на съоръженията, включително и на корозиралите стълбове. Тези проблеми изискват сериозно финансиране и в момента екипът на Терзиев работи активно, за да го осигури средствата. Работата в парка “Заимов” ще отнеме няколко месеца.

За парк “Хиподрума”, в който според Терзиев от десетилетия осветлението не е поддържано, екипът му подготвя план за проектиране на осветителната мрежа и той ще е готов до края на март.

Освен за парковете Терзиев е помислил и за големите булеварди – и там с екипа си започва подготовката на проект за финансиране на подмяната на остарялото осветление със съвременна светодиодна технология. До средата на март той очаква, че проектът ще е готов и внесен за гласуване в Столичния общински съвет. Той предвижда подмяната на 8 000 осветителни тела. Целта е до март 2025 г. в София да няма нито един голям булевард, който да е неосветен, посочва кметът.

Той обяснява и че през следващите години основен фокус на неговата работа ще бъде подмяната на остарелите лампи с нови LED тела. Целта е спестените пари от поддръжката и сметките за електричество да бъдат вложени в изграждането на липсващи стълбове и инфраструктура.

В третия си пост в празничния ден Васил Терзиев прикани софиянци да участват в обща инициатива. Той съобщи, че утре (4 март), броени дни преди Задушница, заедно с екипа си ще продължат да възстановяват Централните софийски гробища и с Гората.бг ще садят люляци.

Той информира, че преди седмица обявили началото на мащабна акция по почистване на гробищните паркове на територията на Столичната община и още в първите дни извозили десетки камиони със стотици тонове отпадъци, но само от 5 декара площ. Остават им още над 2800 декара, колкото е територията на всичките 9 гробищни парка.

Ето защо идеята в утрешния ден е да се премахне нежеланата растителност на Централните софийски гробища и на нейнон място да се засадят 300 люляка.

Времето в понеделник ще е с нас, екипирайте се добре, а ние ще осигурим техника за извозване на купищата отпадъци.

Вярвам, че заедно ще се справим много по-бързо и ще променим местата, на които отдаваме заслужена почит и уважение към нашите баби, дядовци, родители, близки, към личности от българската история и култура. Включете се и вие“, прикани градоначалникът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст