ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Трети март удържа на користния натиск, обяви Радев в речта си при тържествената заря на площад “Народно събрание”

Трети март

На тържествената заря (проверка) по повод 146 години от Освобождението на България на площад “Народно събрание” държавният глава произнесе реч, в която подчерта значението на датата 3 март и неговото символно значение.

“Отново сме заедно, за да почетем 3 март – ден на българската свобода, съдбовен вододел, който пробуди жаждата за живот на потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България.

Да поменем историческия подвиг и саможертвата на българските опълченци и на воините от всички народности от армията на руския император Александър II, които сложиха край на петвековното османско иго.

Отменян в миналото и атакуван днес, 3 март не само удържа на користния натиск, благодарение на своя огромен морален заряд, на волята на огромното мнозинство българи, празникът се превърна в победа на идеала над нихилизма, на здравия български корен над ветровете на политическата конюнктура.

Защото празникът ни не е единствено отзвук от тътена на освободителната руско-турско война, не отразява само победата на бойното поле. Трети март не е и само датата на един международен договор, както неведнъж се опитват да ни убедят.

Това е ден, ознаменувал триумфа на вековния идеал за свобода и саможертвата на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и на борбата през дългата зима на робството.

Трети март постави заслужен венец на подвига на българските опълченци, осмисли отчаяната саможертва на априлското въстание, продължи пътя на Раковски, Левски и Ботев; сбъдна предначертаното от Паисий и възрожденските завети за свободна и единна европейска България. От 3 март започва възстановяването на нашата държавност, след което следва Съединението и Независимостта.

За това днес отбелязваме нещо много по-значимо от една огромна и величава историческа дата в нашата хилядолетна история.

Днес честваме нашия непреходен национален идеал за свобода, единение и държавност, съхранявайки духа и признателността на нашия народ, укрепване темелите на нашето настояще, за да можем да гледаме по-уверено в бъдещето.

В нашето тревожно време, когато се помитат граници и оръжията все повече заглушават разума, всички ние, българските политици, трябва да бдим над суверените на родината, всички ние, българите, трябва да повярваме в собствените си сили, за да може да бъдем достойни на онези, които почитаме в дни като днешния.

Да обединим солидарните си усилия, за да градим свободна и справедлива България. Да продължим да отстояваме свободата на нашата съвест, независимостта на нашите действия, достойнството и честта на отечеството.

Вечна слава на героите! Да живее България!”, завърши речта си държавният глава.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст