ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 4 март 2024 г.

Денят по диагонал

ЕК отпуска 85 милиона евро на България и Румъния за управление на границите

Европейската комисия съобщи, че предприема допълнителни действия с България и Румъния за управление на границите и миграцията. За целта Комисията ще отпусне на двете държави 85 милиона евро.

Парите ще се използват за подобряване на охраната по външните граници на Европейския съюз и двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за закупуване на превозни средства и друго оборудване. Решението се аргументира с успешни проекти на България и Румъния, свързани с ускоряване на процедурите за предоставяне на убежище и на приемане на мигранти без основание за престой в Европейския съюз.

Тодор Тагарев взе участие в изложението за морска отбрана „DIMDEX – 2024“

Министърът на отбраната Тодоров Тагарев участва в откриването на Осмото издание на международното изложение за морска отбрана „DIMDEX – 2024“. На него бяха представени последните постижения и иновативни решения на световни компании от отбранителната индустрия в контекста на съвременните предизвикателства пред морската сигурност.

Министър Тагарев е на посещение в Катар по покана на заместник министър-председателя и държавен министър на отбраната Н. Пр. д-р Халид бин Мухаммад ал-Атия. Освен на международното изложение, той бе гост и на конференция за морска отбрана.

Европа ще влезе в битка за алуминий със САЩ, ако ЕС забрани руския внос

Европа ще влезе в битка със САЩ, ако ЕС забрани вноса на руски алуминий

Купувачи от Европа и Съединените щати ще се конкурират агресивно за алуминия на Близкия изток, ако Европейският съюз (ЕС) забрани вноса на метала от Русия през идните месеци. Това ще качи цените, подобно на случилото се през 2018-а когато бяха наложени санкции на “Русал” – вторият по големина производител на суровината в света.

Надпреварата за алуминий от държавите от Близкия изток, включително от Обединените арабски емирства и Бахрейн, ще напомпа инфлация за западните компании от сферата на транспорта, опаковъчния и строителния бранш, които вече плащат по-високи цени за суровините и за обслужващия персонал.

Петролът сорт “Брент” се укрепи в близост до 84 долара за барел след редукциите на ОПЕК+

Суровият петрол се стабилизира в близост до най-високите си равнища от началото на годината след като групата ОПЕК+ удължи срока на производствените редукции до края на следващото тримесечие.

Фючърсните контракти на сорт “Брент” за доставка през май се търгуваха за 83.83 щ. долара за тройунция в 16.12 ч. българско време на 4 март, а на американския лек суров петрол WTI за доставка през април – за 80.18 долара за барел сред като на 1 март пробиха психологическото ниво от 80 долара за барел за първи път от ноември 2023-а насам.

Полша иска санкции върху вноса на селскостопанските продукти от Русия и Беларус

Полша може да забрани вноса на селскостопански продукти от Русия

Полша възнамерява да поиска от Европейския съюз да наложи пълни санкции върху селскостопанските продукти от Русия и Беларус. Това заяви полският премиер Доналд Туск при посещение в литовската столица Вилнюс, съобщи Ройтерс

Туск направи изявлението си на фона на множество протести на земеделски производители, обхванали голяма част от Европа. Те засегнаха и Полша през последните седмици, където демонстрантите се обявиха срещу екологичната политика на Съюза и нелоялната, според тях, конкуренция от страна на компаниите, внасящи украински стоки. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст