ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Върховният съд на САЩ премахна препятствието пред Доналд Тръмп да участва в Супервторника

Доналд Тръмп

Върховният съд на САЩ потвърди правото на Доналд Тръмп да участва на първичните избори на Републиканската партия. Това стана, след като съдиите отмениха решението на Върховния съд на Колорадо от 19 декември 2023 г., с което бившият президент бе дисквалифициран от изборите, защото участвал в бунт – подстрекавал привържениците си да нахлуят в Капитолия на 6 януари 2021 година.

Върховният съд постанови, че в отделните щати не могат да се взимат решения, които да лишават гражданите от правото им да бъдат избирани за кандидат-президенти.

Според конституцията на САЩ само Конгресът може да вземе подобно решение, съобщава “Washington Post”. Американското издание отбелязва, че Върховният съд обикновено публикува решенията си в края на месеца. В случая с Доналд Тръмп обаче е направено изключение.

Резолюцията на съда бе публикувана ден преди Супервторник, който се провежда утре, 5 март. На тази дата в 15 щата едновременно ще се проведат първични избори.

Решението на Доналд Тръмп да му бъде забранено да участва в първичните избори бе взето в щатите Колорадо, Мейн и Илинойс. Там местните съдии обясниха в мотивите си, че взимат решението предвид 14-тата поправка в Конституцията на САЩ, която забранява на длъжностни лица да заемат публични длъжности, ако са участвали в бунт. Във въпросните три щата съдебната власт смята за бунт щурмуването на Капитолия през януари 2021 година. То бе извършено от поддръжници на Доналд Тръмп, които не искаха да признаят загубата му на президентските избори от Джо Байдън.

Снимка: Фейсбук: Donald J. Trump

„ГОЛЯМА ПОБЕДА ЗА АМЕРИКА!!!“, написа Тръмп в профилите си в платформите “Truth Social” и “Фейсбук” веднага след решението.

В становището на Върховния съд на САЩ е уточнено, че в отделните щати съдебната власт може да дисквалифицира лица от надпреварата за заемане на позиция в държавна служба. Но когато става въпрос за пост във федерална агенция или пък за президентството, щатските власти нямат подобни правомощия. Това е в правото само на Конгреса.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст