ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тодор Тагарев взе участие в изложението за морска отбрана „DIMDEX – 2024“

морска отбрана

Министърът на отбраната Тодоров Тагарев участва в откриването на Осмото издание на международното изложение за морска отбрана „DIMDEX – 2024“. На него бяха представени последните постижения и иновативни решения на световни компании от отбранителната индустрия в контекста на съвременните предизвикателства пред морската сигурност.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Министър Тагарев е на посещение в Катар по покана на заместник министър-председателя и държавен министър на отбраната Н. Пр. д-р Халид бин Мухаммад ал-Атия. Освен на международното изложение, той бе гост и на конференция за морска отбрана. 

В състава на българската делегация е и командирът на военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. 

Министър Тагарев обсъди с Халид бин Мухаммад ал-Атия развитието на взаимноизгодното и ползотворно сътрудничество в областта на отбраната. Срещата се проведе в първия ден от посещението на Тагарев в Доха, на 2 март, като продължение на установения конструктивен диалог и изградените отлични взаимоотношения между България и Катар.

Двамата министри обсъдиха възможностите за задълбочаване на взаимодействието във военната сфера и по-специално в областта на военно-техническото сътрудничество и военното образование и подготовка. Дискутирани бяха и актуални въпроси, свързани със сигурността в региона на Близкия Изток и света.

Министър Тагарев изнесе и лекция на тема „Черноморска сигурност“ на възпитаници на военната академия „The Joaan Bin Jassim Academy for Defence Studies“.

Международното изложение за морска отбрана „DIMDEX – 2024“ се провежда на всеки две години под патронажа на емира на Държавата Катар Н.В. шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани. На площ от 35 000 кв.м. 200 компании от отбранителната индустрия от Катар, Турция, САЩ, Италия, Франция, Германия, Великобритания и Китай представят най-съвременните иновации и технологии в областта на морската сигурност. Сред технологиите са военна техника за кораби, системи за отбрана, киберсигурност и наблюдение на морското пространство с цел борба с пиратството.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст