ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петролът сорт “Брент” се укрепи в близост до 84 долара за барел след редукциите на ОПЕК+

Петролът сорт "Брент" се укрепи в близост до 84 долара за барел след рекуциите на ОПЕК+

Суровият петрол се стабилизира в близост до най-високите си равнища от началото на годината след като групата ОПЕК+ удължи срока на производствените редукции до края на следващото тримесечие. Фючърсните контракти на сорт “Брент” за доставка през май се търгуваха за 83.83 щ. долара за тройунция в 16.12 ч. българско време на 4 март, а на американския лек суров петрол WTI за доставка през април – за 80.18 долара за барел сред като на 1 март пробиха психологическото ниво от 80 долара за барел за първи път от ноември 2023-а насам.

За укрепването на черното злато допринесе огласеното на 3 март от Москва, Рияд и няколко други членове на ОПЕК+ удължаване на срока, през който те доброволно ще реализират по-ниски от определените им квоти, обявени за първи път през 2023-а като част от споразумението на страните членки на групата да повишат цените на горивото в несигурната икономическа обстановка. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия съобщи, че страната му ще продължи да помпа по 1 млн. барела дневно по-малко от април до края на юни, а Русия орязва по около 471 хил. барела на ден през същия период.

“За да останат пазарите стабилни, тези допълнителни намаления на количествата суров петрол ще се възстановяват постепенно в зависимост от условията” след края на второто тримесечие, коментира руският вице-премиер Александър Новак.

Тези мерки и за двете страни са в допълнение към обявените редукции от 500 хил. барела на ден, обявени през април 2023-а със срок до края на 2024 година. Обединените арабски емирства, Кувейт, Ирак и Казахстан също се включиха в почина на големите и обещаха да удължат доброволните ограничения до края на юни. Алиансът ОПЕК+ на 22 държави производителки на черно злато е орязал петролния добив с над 5 млн. барела дневно от края на 2022-а.

Единството на групата е доста крехко. През 2016-а 13-членният ОПЕК начело с Рияд оформи съюза ОПЕК+ с още 10 страни, включително и Русия, за да се противопостави на конкуренцията на американските производители на черно злато като свали рязко цените. От почти година насам обаче Саудитска Арабия не може да проагитира съмишлениците си да ограничат добива с консенсус и прави самостоятелни акции. Което, според анализатори на бранша, не е добър сигнал за единството на блока. Да не говорим, че през декември 2023-а, най-изненадващо, Ангола излезе от алианса заради несъгласие с решението да ореже производството си.

Търговци и експерти очакваха решението на ОПЕК+ от 3 март като абсолютно наложително за компенсиране на сезонния спад на търсенето и растящия добив на други производители. Те посочват, че ако поетите ангажименти бъдат изпълнени изцяло, новите намаления ще премахнат излишните барели от пазара и ще помогнат да поддържат предлагането по-ниско от търсенето.

Черното злато е в бавен, но стабилен възход от началото на годината. А разширяващите се ценови спредове между контрактите с различни дати на доставка са признак за затягане на условията за физически доставки заради множеството пробиви, включително и атаките на хусите в Червено море. Печалбите на горивото обаче остават ограничени заради отлагането на началната дата, на която Федералният резерв ще започне да сваля лихвените проценти, обилния добив от страните извън ОПЕК+ и несигурната перспектива за китайското потребление.

Тазгодишният подем на суровия петрол ликвидира и късите позиции на хеджинговите фондове. Общото им количество за сортовете “Брент” и WTI е най-ниско от октомври 2023-а, по данни на Европейската борса за фючърси ICE и на американската Комисия за търговия на суровинни фючърсни контракти CFTC.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст