ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Росица Кирова и делегация посетиха Измаил и положиха цветя на бюст-паметника на Ботев

Росица Кирова, делегация, Измаил

Делегация, водена от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова, посети украинския град Измаил, предаде БТА.

Кирова бе придружена от столичния общински съветник Драгомир Младенов, от декана на Геолого-географския факултет на Софийския университет “Свети Климент Охридски” проф. Климент Найденов, от генералния директор на БТА Кирил Вълчев и от неговия заместник – Жени Друмева, както и от българските писатели Йордан Ефтимов и Северина Маркова.

Посещението на българските представители започна още на 2 март, като целта бе те да присъстват на събитията, посветени на националния празник на България, организирани от Генералното консулство на България в Одеса и от Националния пресклуб на БТА в същия украински град.

Днес (4 март) делегацията посети и Измаилския политехнически лицей, където има мемориална плоча с профила на Христо Ботев и държавния хуманитарен университет, където е поставен бюст-паметник на революционера.

Заместник-председателят на Народното събрание сподели, че са разгледали и учебните зали на неделното българско училище. Там етническите българи учат всичко за страната ни – родния ни език, история, география и традициите ни.

Също днес, по инициатива на генералното консулство на България в Одеса и на националния пресклуб на БТА в украинския град, бе открита паметна плоча на Алеко Константинов в Юридическия факултет на Одеския национален университет “И.И. Мечников”. Именно в това учебно заведение Константинов е учил право от 1881 г. до 1885 година. Дарител на плочата е Николай Пеструев от български произход, живеещ в Украйна.

Вчера, 3 март, делегацията посети и българското село Заря (Камчик) в област Одеса.

Те бяха посрещнати от директора на местното селскостопанско предприятие “Дружба” Георгий Чикликчи и генералния консул на България в град Одеса Светослав Иванов.

Росица Кирова изрази задоволството си от големия брой наши сънародници, които пазят традициите си. Останала удивена от гледката, на която станала свидетел по време на репетициите на децата от танцов състав, които се подготвяли за празненството по случай 3 март – Освобождението на България.

Гостите чуха историята за създаването на българското село и паметника на първите преселници, открит през 2021 година. Преподавателката по български език в местното училище Елена Арнаутова разказа за традициите и обичаите, за бита и живота през близо 200-годишния период на българите в селото, който обхваща цели 8 поколения.

Всичко това е събрано и подредено в голям музей в местния дом на културата, ръководен от директора Ирина Стоянова. Кирова сподели, че е била много впечатлена, защото е видяла предмети от нейното детство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст