ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хазартният дух се връща след 3-годишно въздържание

Хазартният дух се връща след 3-годишно въздържание

Три години след като спекулативната треска потопи американския инвестиционен пейзаж, търсачите на силни усещания отново са на мода, дори преди Джеръм Пауъл и компания да са вдигнали крак от паричните спирачки. Подемът на Bitcoin над 60 хил. щ. долара и пробивът на нивото от 65 хил. долара до най-високата котировка от края на 2021-а отново са водещи новини, както и поскъпването на другите виртуални монети. Хазартният дух обаче витае далеч отвъд криптовселената: търсенето на фирмени акции с потенциал за растеж – друг стожер на инвестиционната мания от 2021-а процъфтява. Пандемични суперзвезди като американският онлайн-търговец на стари коли Carvana и компанията за месни продукти за вегани Beyond Metal отново са във възход, помитайки песимистите по пътя им.

Рисковият дълг, емитиран от корпоративна Америка се разграбва в разгара на кредитния суперцикъл. А след като едрите технологични любимци изпълниха обещанията си за приходите и печалбите, базовите борсови индекси приключиха седмичната си търговия с нови рекорди.

Тръпката не е с измеренията на времето на GameStop, но истината е, че импулсът да се поема риск се оказва по-труден за убиване отколкото старата гвардия от Уолстрийт си въобразяваше след предприетите действия през 2022-а. И не е чудно, че главният икономист на компанията за управление на алтернативи активи “Аполо мениджмънт” – Торстен Слок, направи шокиращия призив към Федералния резерв да се въздържа от лихвени понижения през тази година.

Почти всички щатски компании, чиито акции се търгуват на борсата, вече обявиха финансовите си резултати за четвъртото тримесечие на 2023-а и за цялата минала година, извеждайки щатските борсови индекси S&P 500 и NASDAQ Composite до нови рекордни височини през миналата седмица. Кошницата от “най-скъсяваните” фирмени акции (бел. ред. – продадени предварително в очакване да продължат да поевтиняват и да бъдат купени на печалба) на “Голдмън Сакс груп” поскъпна с 9%, хващайки продавачите неподготвени. Любимците на дребните инвеститори Carvana и Beynd Meat пък отчетоха впечатляващ ръст на пазарните си оценки, съответно от 76% и 61% през февруари.

Неопитните обикновени хора – домакини и безработни, влагащи скромни суми в акции, които понесоха сериозни загуби от борсовия срив през 2022-а и се бяха снишили през миналата година, отново се завръщат. Апетитът на дребните инвеститори за перспективни възможности е близо до равнището си от началото на 2022-а, по информация на “Джей Пи Моргън Чейз”. Страхът да не пропуснат поредния пазарен щурм ги държи на сцената, въпреки че търговци на облигации преоцениха очакванията си за разхлабване на паричната политика на Федералния резерв и се обединиха около предвижданията за три лихвени редукции през тази година.

Миналата седмица беше звездна за Bitcoin, като устремът се запазва и в първия ден на новата. Новите търгувани на борсата фондове, инвестиращи във виртуалната валута, са налели милиарди долари след дебюта си през януари. iShares Bitcoin Trust на “Блек рок” чупи рекорд след рекорд и вече е инвестирал 10 млрд. долара в рамките само на седем седмици – най-високото темпо за този вид фондове, по оценка на агенция “Блумбърг”.

При това, манията не се ограничава до най-популярната и с най-голям пазарен дял цифрова монета, но и до “имитатори” като Dogecoin, Shiba Inu и Pepe (посветени на интернет-персонажи – първите две – на кучета, а третата – на жабока Пепе), регистрирали шеметен възход – показател за тръпката към риска на американците, откриващи и закриващи позиции в рамките на деня.

За анализаторите става въпрос просто за елементарни спекулации, които не работят в дългосрочен план, доколкото наподобяват казино. Според някои от тях, лудостта на дребните инвеститори е сигнал, че жаждата за покупки вече се е изтощила. Те се мотивират със случилото се през юли 2023-а когато подобен устрем към високия риск сред тези “еднодневни търговци” е извел S&P 500 до върхови котировки преди индексът да пропадне в 10-процентна низходяща корекция.

Все пак, тази лудост по “имитаторите” в началото на 2021-а не доведе до незабавен отлив от широкия борсов терен защото парите се прехвърлиха към технологичните гиганти. И едва след като се появиха първите опасения за предстоящия низходящ лихвен цикъл на Федералния резерв през 2022-а, S&P 500 пое надолу.

Засега е трудно да се каже откъде ще изскочи следващия източник на ликвидност. Истината е, че американските борсови индекси постигнаха нови върхови котировки.

S&P 500 отчете 15-и пореден рекорд през миналата седмица, която приключи на 5137.08 пункта. Водеща роля за тази стойност над 5100 точки имаха “Енвидия корп.” и “Дел текнолъджис” с ръст от 32% заради силните продажби.

Финансовите постижения на почти всички компании от групата на S&P 500 за четвъртото тримесечие на 2023-а са звездни. Ръстът им е почти 8% в сравнение с очакваните 1.2% преди началото на сезона. Тези резултати помогнаха за компенсиране на макроикономическата несигурност. А лудостта по изкуствения интелект, която опроверга прогнозите на Уолстрийт, предизвика надпревара сред стратезите да влязат в час за 2024-а.

Пет едри банки вече повишиха предвижданията си за бъдещето на S&P 500, чиято пазарна оценка се е повишила със 7% от началото на тази година след 24% ръст през миналата. Само през февруари широкият американски борсов индекс е поскъпнал с над 5 процента.

Анализатори на сектора припомнят, че от 1950-а насам, винаги когато S&P 500 е повишавал пазарната си оценка и през януари и през февруари, доходността му за цялата година е била средно 19.8 процента. Въпросът е дали тазгодишният подем може да продължи. В исторически план март винаги е бил благоприятен за акциитес ъс средна доходност от 1.1% за S&P 500. В години на избори пък тя се е понижавала до едва 0.4 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст