ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Японският NIKKEI надхвърли за първи път психологическите 40,000 пункта

Японският NIKKEI проби психологическите 40,000 пункта

Базовият японски борсов индекс NIKKEI 225 Stock Average се изкачи над психологическото ниво от 40 хил. пункта за първи път в историята, разчиствайки пътя за по-нататъшни печалби при знаменателния си възход. Той поскъпна с 0.5% и приключи борсовата си сесия на 4 март с котировка от 40,109.23 точки при изключително интензивна търговия и оборот. Акциите на технологичните компании, които са основната движеща сила на подема на фирмените книжа през последната година, са с най-висок принос за щурма на индекса на елитните 225 дружества на Страната на изгряващото слънце, който отчете 43.62% годишна и 10.93% месечна печалба.

Сериозна подкрепа за поскъпването на NIKKEI на 4 март оказаха японските инвеститори, които се включиха в редиците на глобалните фондове – най-мощният двигател на възходящото движение. Най-големият японски онлайн брокер SBI Securities е споделил, че приложението му за търговия на акции за кратко е спряло обслужването заради наплива от клиенти, които са искали да се включат.

По оценка на борсови анализатори, нивото от 40 хил. пункта определено е ключова психологическа бариера, която би могла да формира съпротива и да внесе колебания за индекса. Но при наличието на положителни структурни фактори и продължаваща слабост на японската йена, този пробив е по-скоро сигнал за по-нататъшни печалби, а не на обрат.

По-широкият японски индекс TOPIX омекна леко (с 0.12%) на 4 март – до 2706.28 пункта, но продължава нагоре. Той остава с около 6% под рекорда, поставил преди повече от три десетилетия преди да се спука балона на цените на японските активи. “Голдмън Сакс” повиши прогнозата си за TOPIX от 2650 на 2900 през идните 12 месеца. Това равнище е с 7.2% над стойността му в края на борсовата сесия на 4 март.

NIKKEI 225 надхвърли постигнатия си на 29 декември 1989-а рекорд от 38,915.87 пункта на 22 февруари 2024-а когато затвори с котировка от 39,098.68 точки. Това се случи благодарение на инвеститорите от глобуса, които наляха пари в книжата на най-големите японски компании заради подобрените доходи на акционерите, по-слабата йена и нарастващите корпоративни печалби. Легендарният инвеститор Уорън Бъфет също удари едно рамо като одобри японските търговски къщи през миналата година, повишавайки доверието в пазара на страната. Охлаждането на китайската икономика пък принуди много фондове да се прехвърлят в Япония.

Напредъкът на NIKKEI се забави след пробива на предишния рекорд на 22 февруари защото много инвеститори реализираха печалби, а някои анализатори изразиха учудването си от скоростта на възхода. Низходящото движение обаче беше ограничено от покупките на пазарните играчи на по-ниските нива. Все пак, опасенията от прегряване не са отминали, защото, според експерти, подемът е прекалено ударен, а високите котировки са достигнати твърде рано от гледна точка на действителните постижения на японската икономика и компании.

Въпреки всичко, много чуждестранни инвеститори са оптимисти за японските акции. Най-големият мениджър на активи в света “Блек рок” и най-едрият паричен мениджър на Европа “Амунди асет мениджмънт” очакват, че ръстът на приходите и промените в корпоративното управление ще поддържат силата на възхода. Фондовата борса на Токио насърчава фирмите да публикуват плановете си за повишение на пазарните оценки на книжата си. Някои вече обявиха обратно изкупуване на акции и увеличение на дивидентите. В подем са и изкупуванията на фирмени дялове от мениджърите, както и кампаниите на инвеститори-активисти.

Реализираните на 4 март данни показват, че доверието на бизнеса в икономическата перспектива на Япония се повишава. Капиталовите разходи за оборудване без софтуер са скочили през последното тримесечие на 2023-а, а правителството обмисля да обяви официално края на дефлацията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст