Унгария скочи срещу обвинението на Байдън, че Виктор Орбан се стремял към диктатура

финанси джо байдън

Будапеща привика посланика на САЩ в знак на протест срещу опита на президента Джо Байдън да обвини Виктор Орбан в стремеж към установяване на диктатура с… предизборни цели, информира унгарският външният министър Петер Сиярто на специален брифинг, цитиран от Агенция „Ройтерс“.

Орбан открито подкрепя кандидатурата за президентският пост на Доналд Тръмп, защото Будапеща много често е в противоречие с администрацията на Байдън, включително заради тесните връзки на Унгария с Русия.

доналд тръмп
Премиерът на Република Унгария Виктор Орбан и бившият президент на САЩ Доналд Тръмп

Виктор Орбан се срещна с Тръмп във Флорида и го похвали, че е единственият кандидат за президент на Щатите, който може да сложи край на войната в Украйна. Малко по-късно стана ясно, че ако влезе в Белия дом, Доналд Тръмп ще спре финансовата подкрепа за Киев. Случи ли се това, смята унгарският премиер, на Европейския съюз ще му е невъзможно да осигури всички необходими пари на Украйна и… войната ще приключи от “самосебе си”.

След приключване на “другарската” среща, Байдън заяви, че Орбан не смятал демокрацията за работеща и търси път да установи диктатура, съобщиха американски медии.

Външният министър на Унгария Петер Сиярто нарече изявлението на американския президент „лъжа и много сериозна обида“. Той е категоричен, че този начин на мислене е тежко бреме както за Демократическата партия (в частност), така и за двустранните отношения между САЩ и Унгария. Ако Байдън спечели втория си мандат наесен, разбира се.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст