Германският футболен съюз приключи партньорството си с Adidas и се обърна към Nike

адидас и найк сътрудничество

Германският футболен съюз (Deutscher Fußball-Bund, DFB) приключи партньорството си с Adidas и ще започне сътрудничество с американската корпорация за спортни обувки и облекло Nike. От 2027 г. националните футболни отбори на Германия ще носят униформи и друга екипировка от Nike.

Числата показват, че това е най-големият доставчик в света на спортни обувки и облекло и основен производител на спортно оборудване, с приходи над 46 милиарда щатски долара през фискалната си 2022 година. От Германския футболен съюз обявиха за смяната. 

От 1950 г. постоянен партньор на Германския футболен съюз е германската компания Adidas.

Германският футболен съюз подписа последния осемгодишен договор с Adidas през 2018 г., като срокът му изтича през декември 2026-а. Както казва президентът на футболния съюз Бернд Нойендорф в изявление, “до декември 2026 г. ще направим всичко възможно, за да постигнем съвместен успех с нашия дългогодишен и съществуващ партньор Adidas, на когото немският футбол дължи много повече от 70 години.” 

От Германският футболен съюз не посочват причините за смяната на доставчика.

В изявлението се отбелязва само, че Nike е избран след прозрачен търг, проведен при равни условия за всички участници. “Nike направи много по-интересно финансово предложение и освен това впечатли със своята визия”, се казва в изявление на Германският футболен съюз. Подписано е ново споразумение за партньорство с американците до 2034 година.

Междувременно

германският министър на икономиката Роберт Хабек вече разкритикува Германския футболен съюз,

че не е избрал нито един от немските производители за партньор. Според министъра, той е “очаквал повече патриотизъм” от спортната организация. Хабек отбелязва още, че не може да си представи “немска футболна униформа без три ивици”. “За мен Adidas и черно-червено-златните цветове са създадени един за друг”, “това е част от германската идентичност”, смята министърът на икономиката на Германия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст