ЕС ще трябва да конфискува руски активи, ако иска Украйна да спечели

Управителят на централната банка на Латвия Мартинс Казакс руски активи

Управителят на централната банка на Латвия Мартинс Казакс е казал пред Politico, че Европейският съюз в един момент ще трябва да конфискува замразените активи на Русия, за да ги прехвърли на Украйна, ако ЕС иска Киев да спечели войната.

Според банкера, европейските политици трябва да спрат да се тревожат за финансовите и правните последици от изтеглянето на руски средства за въоръжаване на Украйна. Мартинс Казакс посочва, че вместо това ЕС трябва да признае, че руската агресия представлява много по-голяма заплаха за европейската икономика.

“В геополитически смисъл украинците се нуждаят от пари и ние трябва да ги осигурим

това е в наш общ интерес. Независимо дали събирате данъци от вашите граждани или използвате активите на агресора. Ако войната е дълга, кръвопролитна и изключително скъпо, по някакъв начин ще трябва да използвате тези активи”, е казал Казакс.

Управителят на латвийския регулатор посочва, че руска победа във военните действия с Украйна би имала широко въздействие върху доверието в Европа, което от своя страна ще засегне еврото и следователно ценова и финансова стабилност в Евросъюза. Politico припомня, че някои европейски служители по-рано са коментирали, че опитът за изземване на руски активи ще доведе до намаляване на доверието в еврото. Европейската централна банка също се противопостави на конфискацията на руски средства.

Мартинс Казакс смята, че

еврото вече е било негативно повлияно от санкциите на ЕС срещу Руската федерация

и замразяването на руските активи през 2022 година. В същото време, според управителя на регулатора в Латвия, подкрепата за Украйна във военни операции отговаря на намеренията на ЕЦБ да поддържа ценова стабилност в Европейския съюз. Поражението на Киев ще се отрази на способността на централните банки да постигнат целта си за инфлация, отбелязва той. Управителят на централната банка на Латвия признава, че позицията на ЕЦБ по отношение на руските активи е благоразумна. Той отбелязва също, че въпреки това, като жител на страна, граничеща с Русия, му е много трудно да приеме всякакви аргументи, които укрепват Руската федерация.

На 1 февруари Европейският съвет одобри предложението на Европейската комисия

приходите от замразени руски активи да се използват за финансиране на помощта за Украйна.

По-късно Еврокомисията подкрепи идеята на шефа на европейската дипломация Жозеп Борел с тези средства да бъдат закупени оръжия за Киев. Унгария и Австрия се противопоставиха на изразходването на доходите от активи за оръжия. В първия ден от срещата на върха на ЕС – 21 март, не беше взето решение за съдбата на замразените активи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст