Потреблението на суров петрол надхвърля очакванията и пикът му ще е след 2030-а

Потреблението на суров петрол надхвърля очакванията и пикът му ще е след 2030-а

Светът консумира суров петрол повече от всякога и търсенето надвърля прогнозите за поредна година, което повдига въпроси кога световното потребление ще достигне върховото си равнище. Непресъхващата жажда за черно злато подхранва растящата увереност в сектора на главните изпълнителни директори на водещите световни петролни компании на проведената през седмицата тазгодишна конференция CERAWeek на “Стандард енд Пуърс глоубъл” в енертийната столица на Съединените щати – Хюстън. Въпреки все по-широкото използване на електрически превозни средства и на възобновяеми енергийни източници, много участници в годишния енергиен форум, които се изказват по време на сесиите или в кулоарите ред медиите, посочват, че очакват потреблението на горивото да нараства още дълги години. А това би било сериозен удар върху надеждите за постигане на целевите параметри за декарбонизация на глобалното стопанство.

“Трябва да престанем с фантазиите за изключването на петрола и природния газ от употреба”, отбелязва Амин Насер – главен изпълнителен директор на най-големия производител на черно злато в света “Сауди Арамко”. И допълва, че вместо това в тези суровини “трябва да се инвестира адекватно, съобразно реалните прогнози, толкова дълго колкото е необходимо”. Изказването му е било аплодирано с ентусиазъм от присъстващите на енергийния форум в Хюстън.

Шефът на най-големия търговец на суров петрол на планетата “Витол груп” – Ръсел Харди – пък е споделил на конференцията, че фирмата му вече очаква пикът на петролното потребление да се случи по-скоро в началото на 30-е години на нашия век заради по-бавното навлизане на електрическите автомобили.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира в последния си месечен анализ, че търсенето на черно злато ще се увеличи с 1.3 млн. барела на ден през 2024-а. И макар този ръст да е значително по-нисък от скока с 2.2 млн. барела дневно през миналата година когато Китай излезе от капана на пандемията и засили потреблението, той е все още е доста солиден от гледна точка на утвърдените в исторически план стандарти. МАЕ, която повиши няколко пъти оценките си за търсенето на суров петол, вече очаква дневната консумация да достигне рекордните средно 103.2 млн. барела през тази година като мотивира подема със силата на щатското стопанство и с по-големите разстояния, които изминават танкерите, избягващи да плават през Суецкия канал.

Множество експерти от бранша обаче смятат, че прогнозите на енергийната агенция за достигане на върховото потребление на горивото преди края на това десетилетие са прекалено консервативни както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Търговецът на черно злато “Гънвор груп” предвижда увеличение на търсенето с 1.4 млн. барела дневно през тази година, а друг едър глобален пазарен играч – “Трафигура” – с около 1.5 млн. барела на ден, като дори предупреждава за сериозни рискове за възходяща корекция на оценката.

“Американската икономика изненадва с подема си”, коментира главният икономист на “Трафигура” Саад Рахим. И допълва, че “търсенето на петрол е по-силно от очакванията”.

Солидното потребление помага за повишение на петролните котировки, които за фючърсните контракти на базовия сорт “Брент” са се повишили с 11% от началото на годината и за кратко се задържаха над 87 щ. долара за барел.

Една от сферите с особено интензивно търсене е търговското корабоплаване – отклоняването и пренасочването на плавателните съдове от маршрута им през Червено море е добавило 100 хил. барела на ден към световното потребление, по данни на “Витол”. Сериозни двигатели са и горивата за самолетите и за производството на пастмаси.

Голям принос за допълнителното търсене ще бъде и Индия. Правителството й очаква БВП да се увеличи със 7% през фискалната година, започваща на 1 април, което би я направило една от икономиките с най-бърз растеж. Индия е третият по големина вносител на черно злато на глобуса след Китай и Съединените щати и предвижданията на МАЕ са, че тя ще е най-големият самостоятелен източник на подем на световното търсене от тази до 2030 година.

“Потреблението на суров петрол остава много силно както в Съединените щати, така и в други държави – и развити и развиващи се”, коментира главният икономист на петролния производител “Коноко Филипс” Хелън Къри. И споделя, че компанията й очаква “пореден рекорд на световното потребление и през тази година”.

Докато не се скъса връзката между икономическия растеж и растящото търсене на бензин, дизел и други петролни деривати, пикът на петролното потребление вероятно ще остане илюзорен. Ръстът на употребата на електрически коли за сметка на превозните средства с традиционни двигатели ще е най-голямата пречка пред световното търсене на черно злато през идните години, особено в Китай. Анализатори на агенция “Блумбърг” обаче предвиждат забавяне на бъдещите продажби на електрически коли и увеличение на производството на бензинови и дизелови машини.

“Очакваме увеличение на търсенето по време на енергийния преход”, заяви шейх Наваф Ал-Сабах – главен изпълнителен директор на “Кувейт петролиъм корпорейшън”, обяснявайки защо страната му планира да разшири капацитета си за добив на черно злато.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст