Украйна очаква през юни да подпише сделката за ядрените реактори с България

Украйна

Украйна се надява да подпише през юни сделката за закупуването на двата ядрени реактора от България, съобщи ръководителят на ядрената компания “Енергоатом” Петро Котин пред Ройтерс.

По думите му Киев се нуждае от допълнителната мощност, за да компенсира загубата от намиращата се под руски контрол АЕЦ” Запорожие”, която има шест реактора и е най-голямата в Европа.

Котин обясни, че новите реактори ще бъдат поставени в атомната електроцентрала “Хмелницки” в Западна Украйна, която работи с проектирано в Русия оборудване като това, което Киев иска да внесе от България.

“Преговорите между правителствата на Украйна и България продължават… и мисля, че някъде през юни ще имаме резултат и ще сключим договор с България за закупуване на нужното ни оборудване”, добави още ръководителят на ядрената компания.

Котин посочи, че е поставил задача на екипа от строители, работещи към “Енергоатом”, да бъдат готови за инсталирането до юни, когато се очаква първият от двата реактора. Освен това той добави, че ако всичко върви по план с доставянето на съоръжението, “Енергоатом” ще бъде готова да въведе в експлоатация новия реактор след две-три години – период, който й е необходим за изграждане на турбина за блока. За нея “Енергоатом” вече води предварителни преговори с “Дженерал електрик”.

Вторият реактор ще бъде инсталиран по-късно, но Котин не уточни конкретни срокове.

Той обяви, че в началото България е заявила цена от 600 милиона долара за двата реактора, но след това е обявила, че има желание да увеличи цената на оборудването, което освен от България може да се купи само от Русия.

“От българска страна има постоянно желание да извличат по-големи ползи за себе си и колкото повече време минава, толкова по-високи цени ни предлагат, но ние все още държим на цената от 600 милиона долара”, уточни Котин.

Двата реактора бяха поръчани и платени от България за бъдещето строителство на АЕЦ “Белене”. През юни 2023 г. Народното събрание упълномощи министъра на енергетиката да преговаря с Украйна за продажбата на реакторите. В решението се казва, че продажната цена не може да бъде по-ниска от тази, която България е платила за оборудването – близо 1.2 млрд. лева.

След като Украйна се лиши от възможността да ползва АЕЦ “Запорожие”, Украйна разчита на ядрена енергия от три действащи централи в страната, общо девет реактора, включително два, които в момента работят в Хмелницката централа.

Котин отбеляза и че Украйна не се е отказала от плановете си един ден да рестартира запорожката електроцентрала. Той подчерта, че, за разлика от Русия, украинците знаят как да рестартират централата.

“Русия все още твърди, че ще пусне АЕЦ “Запорожие” в експлоатация, но технически тя не може да го направи – няма част от оборудването, няма вода и няма персонал”, обясни Котин.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст