Американските регулатори ще следят под лупа сделки за банки с активи над 50 млрд. долара

Американските регулатори ще следят под лупа сделки за банки с активи над 50 млрд. долара

Кризата в нишата на регионалните банки в Съединените щати през миналата пролет предизвика вълна от консолидации. Днес финансовите регулатори искат да затегнат надзора върху банковите поглъщания, което може да охлади жаждата за сделки подобни на офертата на Capital One за Discover Financial на стойност 35 млрд. щ. долара.

Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) предлага първата реформа на наредбите за поглъщане след финансовата криза през 2008-а. Съгласно новата рамка, регулаторите ще трябва да оценяват ефекта от сделките върху публичните интереси, включително финансовата стабилност, общностите и конкуренцията. Това е последният опит на администрацията на щатския президент Джо Байдън да врътне кранчето на обединенията на финансови компании.

Финансовите регулатори имат сериозни опасения, че “браковете” между кредитните институции ще ограничат конкуренцията по начин, който вреди на потребителите. През януари Службата за валутен контрол на Съединените щати представи собствен план, който да подложи банковите сделки на по-строг и по-дълъг процес на одобрение. Федералният резерв, от своя страна, също планира да се включи в преосмислянето на процедурите.

Юристи по антитръстово право от Американското министерство на правосъдието обявиха още през юни 2023-а, че обмислят промени на начините, по които оценяват банковите сделки. Това се случи след фалитите на няколко среднокалибрени кредитори: банката на Силициевата долина SVB и на Signature Bank през миналия март и на First Republic Bank през май, и последвалите консолидации. Самият Байдън пък подписа малко след като пое управлението през 2021-а изпълнитена заповед, призоваваща Министерството направосъдието и банковите регулатори да осъвременят указанията за банковите сливания, за да затегнат контрола.

Според огласеното на 21 март предложение на FDIC, обединения, от които се раждат банки с активи над 100 млрд. щ. долара, ще бъдат проверявани щателно по отношение на спазването на финансовата стабилност и на прането на пари. А върху сделките, които създаваткредитори с активи над 50 млрд. щ. долара, ще има засилен надзор за въздействието им върху общностите, които обслужват. Според Рохит Чопра, който в качеството си на председател на Бюрото за финансова защита на потребителите е и член на борда на FDIC, новите укадания ще защитят по-добре банковите клиенти, защото проучванията показват, че банковите консолидации водят до по-високи такси и комисионни и до влошаване на обслужването.

Професионалните организации от банковия сектор, включитено Американската банкова асоциация и Институтът за банкова политика, разкритикуваха плана на FDIC, защото, според тях, той ще доведе до непредсказуемост и евентуални забавяния на одобренията на сделките.

Новата рамка ще бъде подложена на публично обсъждане и вносителите ще трябва да гласуват отново, за да яоформят окончателно след като направят евентуални промени.

Този процес ще доведе до сериозен обрат. Защото проверките на банковите обединения традиционно се концентрират върху депозитите и мрежата от клонове. Шефът на антитръстовия отдел на Министерството на правосъдието Джонатан Кантър обаче заяви на 22 март, че кредиторите вече предлагат толкова много различни услуги, че е наложителен по-обхватен подход, който да отчете въздействието на сделките върху конкуренцията.

Междувременно, покупката на Discover Financial вече се гледа под лупа. Господин Чопра посочва, че пазарът на кредитни карти е в процес на консолидация от години и “всяка предлагана трансакция трябва да премине през щателна проверка”.

Прогресивни застъпнически групи също настояват за по-стриктни проучвания. На 21 март те са изпратили писмо до шефовете на Федералния резерв, на Службата за валутен контрол и на антитръстовия отдел на Министерството на правосъдието с искане за незабавно, цялостно, стриктно и прозрачно проучване на сделката за обединение на Capital One и Discover Financial.

Мотивите им са, че това поглъщане ще създаде шестата по големина банка на Съединените щати с активи в размер на 625 млрд. щ. долара и най-голямата национална кредитна институция за кредитни карти. Те посочват също, че това е сложна комбинация от банков бизнес и глобална система за обработка на плащания, която ще увеличи значително “нейната хоризонтална и вертикална пазарна мощ и възможностите да използва тази пазарна сила в ущърб на дпозанти, клиенти, търговци и общности”.

Арон Клайн от Институт Брукингс, който е бивш служител на щатското финансово ведомство, също смята, че по-широкият мандат на регулаторите ще може да улови по-добре конкурентната динамика на сделките. Той коментира, че предлаганото сливане между двете финансови компании (работещи основно с кредитни карти и потребителски заеми и услуги) е предизвикано по-скоро от икономиката на плащанията, а не на банковите услуги.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст