Инвестициите винаги са гореща тема

Милена Стойчева сертификат

Инвестициите винаги са гореща тема за бизнеса и политиците. Техният размер важен показател за оценката на работата на отделните министри. От началото на мандата си министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева показват завиден ентусиазъм – тичат наляво-надясно, ходят по конференции, раздават сертификати за инвестиционни проекти…

Министър Богданов обяснява как се работи активно за създаване на благоприятни условия за инвеститорите, включително и изграждане на подготвени индустриални терени с готова инфраструктура за конкретни сектори. И за пример дава три нови зони – край София, Варна и Стара Загора. Според него е променен начинът, по който България се отнася към приоритетни инвестиционни проекти и вече се осигурява директно финансиране на тези проекти, особено в производства с висока добавена стойност, като това финансиране е съобразено с региона, в който се инвестира. 

А България е преобразувала икономиката си и вече не е аутсорсинг дестинация,

а се превръща в една от най-добрите дестинации за производства и технологии с висока добавена стойност в Югоизточна Европа. 

За министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева два са основните ни приоритета за 2024 г. – насърчаване на иновациите и привличане на стратегически инвеститори в страната. Тя посочва, че се работи за създаването на по-добри условия за стартиращи предприятия, подобряване на бизнес средата, привличане на стратегически инвеститори в България и по-тясно сътрудничеството между бизнеса, академичните среди и правителството. 

Министър Стойчева посочва, че от началото на мандата й – 6 юни 2023 г. до момента, Министерството на иновациите и растежа е издало

24 сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите.

Планираните инвестиции са в размер на над 510 млн. лв., по които ще се разкрият 2064 нови работни места в София, Видин, Бургас, Кърджали, Омуртаг, Стара Загора, Свищов, Русе, Шумен, Пловдив, Русе и Перник.

Само през месец март са връчени пет сергификата.

Те са на обща стойност 164.03 млн. лева и в тях ще се разкрият 355 нови раотни места. Проектите са в различни области – производство, логистика, соларни панели.

Най-голям е проектът на компанията за алуминиеви валцови и пресови продукти „Алкомет“ АД. Сертификатът ѝ е за проекта „Разширяване на продуктовия микс чрез инсталиране на линия за непрекъснато леене, линии за производство на профили, универсален фолиев стан” в Шумен. Тя ще вложи 136 285 000 лв. и планира разкриване на 160 нови работни места. Инвестиционният проект е свързан с разширение на съществуващото производство в завода и продуктовата гама на нови продукти, които да отговарят на актуалното търсене на пазара. В завода ще се разширят цехове, в които ще се инсталира допълнително технологично оборудване и ще бъде открит изцяло нов производствен цех с линия за непрекъснато леене.

В Плевен е другият голям проект. Сертификатът на „Глас Контрибюшън“ се издава предстоящата „Модернизация на производствения процес на стъкларски завод Рубин”. Размерът на инвестицията на компанията е 110 000 000 лв. и ще бъдат открити 150 нови работни места. Дружеството планира да изгради нова 300-тонна пещ, внедряване на последно поколение оборудване SORG за ограничаване до минимум вредните СО2 емисии. Инвестицията включва придобиване на иновативно, енергийно ефективно и високо производствено оборудване и изграждане на закрити и открити складови площи.

Инвестиционният проект предвижда модернизиране на завода за стъкло и опаковки. Основният му фокус е върху разработването и внедряването на иновативни продукти, процеси и бизнес модели, насочени към повишаване на ресурсната ефективност на предприятието. “Насърчаваме инвестиции именно в нови технологии, които допринасят производствата да са екологично отговорни”, заяви министър Стойчева при връчване на сертификата.

С този проекта компанията ще подобри качеството на продуктите и ще оптимизира производствените разходи и разхода на енергия, което ще повиши значително ресурсната му ефективност, отбелязаха от “Глас Контрибюшън”. Заводът „Рубин“, който е сред най-големите работодатели в района, инвecтиpa и в paзвитиe нa бъдeщи ĸaдpи cъc cъздaвaнeто нa aĸaдeмия зa oбyчeниe ĸъм пpeдпpиятиeтo. То е с нaд 50-гoдишeн oпит в пpoизвoдcтвoтo нa cтъкларски изделия. „Иновациите и най-модерните технологични решения на практика присъстват на всеки етап от производството ни и ще продължаваме да залагаме на тях“, посочват от дружеството. 

Компания „Солар Панел“ получи документа за проекта „Изграждане на предприятие за производство на соларни модули” в град Омургат. Размерът на инвестицията е 7 350 000 лв. и се предвижда да бъдат разкрити 45 нови работни места. За новия завод за соларни панели ще бъдат закупени модернизирани машини и оборудване. Той ще бъде с капацитет 200 mW на година. В предприятието ще бъдат обособени склад за суровини и материали, производствен цех, склад готова продукция и административна част. От фирмата посочват, че поради бързото развитие на производството на електроенергия от възобновяеми източници, те се ориентират към изграждането на нов завод.

Сертификатът на компания „Имелиус“ е за изграждане на „Логистичен център и спомагателни и офис постройки“. Инвестицията е за 6 894 000 лева. Предвижда се изграждане на нова база за складиране и съхранение на стоки в село Гурмазово, “Индустриална зона Божурище”. Инвеститорите планират закупуване на специализирани машини и ново оборудване. 

Компанията „Бианчи“ има проект за „Изграждане на логистичен център“. От компанията инвестират 3 500 000 лв. за модернизирани сгради за складиране, разположени в „Индустриален парк София-Запад“, зона за разтоварване и натоварване на стоките, както и открит паркинг. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст