Кои са група “Пикник”

пикник

След терористичната атака в сградата “Крокус Сити Хол” в Моска, за която отговорност пое “Ислямска държава”, равносметката е жестока: загинали са 133 души, а над 140 са ранени. От 107 души, настанени в болница, 16, сред които и дете, са в критично състояние.

Членовете на група “Пикник”, които трябваше да свирят във фаталния ден, са невредими. Те обаче не могат да се свържат с асистента на главния мениджър на групата – Екатерина Кушнер.

В профила си в “ВКонтакте” “Пикник” съобщи: „Все още нямаме връзка с нашата голяма приятелка и помощник-режисьор Екатерина Генадиевна Кушнер, която можехте да видите зад щанда, на който се продаваха рекламни артикули, по време на нашите концерти. Все още нямаме никакви данни за Катя. Но има надежда“, написаха от групата.

Междувременно РИА Новости съобщи, че изгубената Екатерина е била намерена. Повече подробности не се дават.

Припомняме, че вечерта на 22 март, малко преди началото на концерта, група въоръжени мъже в камуфлажни дрехи нахлуха в сградата на “Крокус Ситит Хол”край Москва и откриха огън. Те стреляха от упор по посетителите на центъра и по зрителите в концертната зала и хвърляха запалителни бомби. По-късно сградата се запали. За 24 март е обявен ден за национален траур.

Кои са група “Пикник”?

“Пикник” са рок група, основана през 1978 г. в Санкт Петербург (тогавашен Ленинград). Създадени са от студенти от Ленинградския политехнически университет и първоначално се наричат „Орион“. Годината на официалната им поява е 1981 г., когато към групата се присъединява настоящият солист, полякът Едмунд Шклярски. През 80-е години на миналия век “Пикник” е включена в “черните списъци” на групи, забранени да правят звукозаписи. Причината – партийно-комсомолската преса не ги харесва.

Независимо от това групата си държи на симфоничните и фолклорни инструменти. Най-известните песни на група “Пикник” са „Шаманът има три ръце“, „Египтянинът“, „Кралството на кривите“, „Там, на самия край на земята“.

В публичното пространство не могат да се намерят изказвания на Шклярски по повод на войната в Украйна. През май 2022 г. обаче руският писател националист Захар Прилепин написа в канала си в “Телеглам”, че Шклярски е помогнал при закупуването на резервни части за техника на фронта.

След 2014 г. „Пикник“ са изнасяли концерти в Крим, заради което Шклярски беше включен в базата данни на сайта „Миротворец“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст