ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Брутният вътрешен продукт на София за миналата година е достигнал 75 млрд. лева

ръст на доходите, брутен вътрешен продукт, БВП

Брутният вътрешен продукт на София за миналата година е достигнал 75 милиарда лева, сочи доклад на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции и на Института за пазарна икономика. Според данните в изследването през последните години се наблюдава и сериозен ръст на чуждите капитали в икономиката на столицата.

БВП на София е достигнал 75 млрд. лева през 2023 година. Икономиката на столицата се увеличава драстично, достигайки 40,9% от икономиката на България през 2022 г.”. Това заяви изследователят от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев, предаде БГНЕС.

ИПИ съвместно със Общинската агенция за приватизация и инвестиции представиха икономическия профил на София.

От изследването стана ясно, че

на първо място по БВП е София – 68 млрд.,

на второ е Пловдив – с над 13 млрд., следват Стара Загора и Варна с по над 10 млрд.

“По брутна добавена стойност (БДС) половината от страната е концентрирана в София”, коментира Петър Ганев, след което поясни, че брутната добавена стойност на София е 40,5 млрд. лв.

“Водещите сектори остават търговията – 10,7 млрд. добавена стойност и информационните и комуникационните технологии – над 10 млрд. лв. И двата сектора отчитат ръст”, обясни Ганев.

Той отбеляза, че дигиталният сектор – над 80%, е концентриран в София въпреки развитието на Пловдив и другите по-големи намесени места.

Относно човешкия капитал и демографското развитие Адриан Николов, също от ИПИ, заяви, че 800 000 души от софиянците са между 30-50 години, но естественият прираст на населението в София е отрицателен.

“С висше образование са 44%, 41% са със средно, с основно и начално са около 15% като в тях влизат и учениците, така че дори процентът с ниска степен на образованието в София е по-малък от 15%”, каза Адриан Николов. Той обясни и че безработицата на практика я няма, като тя възлиза на 1,6% за 2023 г.

“Относно заетостта 78% от хората между 15 – 64 г. възраст са заети в икономиката на София. За България процентите са 70,4%”, добави Николов.

Относно заплащането стана ясно, че средната заплата е 2 762 лв.

“До края на 2024 г. тя ще достигне близо 3 100 лв.”, смята Адриан Николов.От изследването стана ясно и че най-голям дял на хората с висше образование живеят в кварталите “Лозенец”, “Оборище” и “Витоша”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст