Асоциацията на индустриалния капитал в България връчва наградите “Икономика на светло”

икономика на светло

Днес (25 март), на Благовещение Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) ще връчи наградите „Икономика на светло“ за 2023 г. на официална церемония в хотел “София Балкан Палас”.

Събитието ще започне в 18:00 ч., като на него ще присъстват представители на изпълнителната и законодателната власт, представители на бизнеса, неправителствените организации, социалните партньори, медиите.

Церемонията ще бъде открита от г-жа Мария Габриел – заместник министър-председател и министър на външните работи на Република България, която ще награди и участниците. Специален гост на събитието е и кметът на Столична община г-н Васил Терзиев, който също ще връчи награда.

Наградите са част от цялостната дейност на АИКБ за повишаване обществената нетърпимост към сивата икономика, поощряване предприемането на активни действия в тази посока и популяризиране градивната роля на бизнеса в обществото за подобряване на социално-икономическата среда, съобщават от организацията на сайта си.

За единадесета поредна година призът „Икономика на светло“ ще бъде връчен в три категории:

В първата категория – за личност или организация, допринесли за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция – са номинирани Българската народна банка. Тя е кандидат за наградата заради твърдия курс към въвеждане на еврото у нас.

На второ място е номиниран Фискалният съвет на Република България – за устойчива и последователна позиция за ограничаването на бюджетния дефицит и изготвяне на реалистичен държавен бюджет.

Номинация за награда има и кметът на Свищов – Генчо Генчев, който като градоначалник на крайдунавския град е реализирал редица политики, които ограничават сивите
практики и осъществяват превенция на неформалната икономика и нерегламентираната заетост.

В категорията за журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към неформалната икономика номинираните са БТА и генералният директор Кирил Вълчев, екипът на “Капитал” и неговият главен редактор Алексей Лазаров и EURONEWS BULGARIA с предаването Биз(Д)нес с водещ Красимир Чешмеджиев.

За нормативен акт са номинирани Божидар Божанов (народен представител от “Продължаваме промяната” “Демократична България“) и група народни представители за законодателната промяна в Кодекса на труда, с която се постави началото на прехода от хартиена към електронна трудова книжка.

За административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата номинацията, са номинирани Комисията за финансов надзор (КФН) за Единната информационна система (ЕИС) и мобилното приложение FSC Mobile и Националната агенция за приходите за новия си портал с електронни услуги.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст