Украйна твърди, че Русия се цели в подземните й газови хранилища

Украйна съобщи, че е унищожила всичките 37 дрона, изстреляни тази нощ от Русия

Руски ракетен обстрел е поразил подземно газово хранилище в Западна Украйна по време на неделните атаки с ракети и дронове – доказателств за заплахите срещу енергийната система на страната. Според главния изпълнителен директор на държавната украинска газова компания “Нафтогаз” Алексей Чернишов, са пострадали наземни съоръжения, които вече са възстановени, докато складовите площи не са повредени, защото се намират на значителна дълбочина под земята.

Украинското министерство на отбраната пък е съобщило официално в “Телеграм”, че Москва се цели в енергийни и газови съоръжения. Това е втората целенасочена атака срещу украинската енергийна инфраструктура за последните три дни от миналата седмица след бомбардировките на 22 март. При тях са нанесени щети за 100 млн. щ. долара на енергийната мрежа на Украйна, твърди главният изполнителен директор на мрежовия оператор “Укренерго” Володимир Кудрицкий.

Европейските газови фючърси поскъпнаха с 4.2% на 25 март заради опасения от нарушаване на енергийните доставки както в крайна, така и в Русия. Въпреки че неделните удари не са прекъснали вътрешните газови потоци и Киев продължава да изпълнява всичките си задължения, както и заявките за складиране на синьо гориво от западни клиенти.

Украйна се рекламира като хранилище-убежище за наводнените с газ европейски търговци. Почти 80% от подземния й капацитет се намира в западната част на страната, далече от фронтовата линия и в области, подложени на сравнително ограничен обстрел от началото на войната досега. Правителството привлича клиенти с опции да съхраняват и търгуват синьо гориво за срок от три години без да плащат данъци и мита. Чужденците са складирали 2.5 млрд. куб. м синьо гориво в украински хранилища през миналата година.

Чернишов е споделил във “Фейсбук”, че създалото се положение няма да повлияе сериозно върху съхраняването на природния газ, защото той се намира дълбоко под емята. Украинският президент Володимир Зеленски пък посочва, че усилията за възстановяване на електрическото захранване в различни райони на страната продължават, като най-сериозни трудности екипите имат в Харков, който е пострадал и най-тежко от бомбардировките на 22 март.

Украинското министерство на енергетиката съобщава, че е увеличило вноса на електроенергия и е спряла износа сед последните руски атаки, при които най-големият частен местен производител на енергия DTEK е загубил 50% от мощностите си.

Москва атакува украински съоръжения за генериране и пренос на електричество на 22 март, предизвиквайки спиране на захранването в много региони, а в утрото на 24 март е имало руски удари и върху енергийни системи в три украински региони.

В нощното си видеообръщение на 24 март Зеленски е съобщил, че над 200 хил. жители на Киев – честа мишена на руските атаки, са без надеждно захранване. Докато на другите места мрежата е била възстановена. Украинският президент е казал още, че “стриктен график” за електропотребление е въведен в Харков, както и на пристанището на Одеса.

Регионалният правител на Одеса – Олег Кипер пък е съобщил в”Телеграм” през нощта, че части от Одеса са без електрозахранване след поражения, нанесени от нови нощни удари с дронове. И че са въведени извънредни услуги, без да посочва точно какви.

Украинското министерство на енергетиката съобщава официално изявление, че е вносът на електричество за деня се оценява на 14,900 мегаватчаса, а износ няма да има. Украйна е внасяла средно по 3300 мегаватчаса дневно преди руската атака на 22 март и е изнасяла по 2148 мегаватчаса. На 24 март пък Москва е ударила важни съоръжения от енергийната инфраструктура в региона на Лвов. Цивилни жертви не е имало, а огнеборците са потушавали избухналите пожари почти през целия ден.

Украйна също атакува руски енергийни обекти, някои от които – далече от границата. От началото на март са били поразени повече от дузина рафинерии от натоварени с експлозиви дронове, което е намалило руския производствен капацитет за преработка на суров петрол до най-ниското седмично равнище за последните 10 месеца. Тази тактика разтревожи американците, които са предупредили Киев да не посяга на руски петролни мощности, за да не предизвикат отвени удари и да повиши цените на световния пазар. Официални украински представители обаче защитиха на 22 март атаките срещу руска петролна инфраструктура.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст