Адам Нойман иска да купи фалиралата верига WeWork за 500 млн. щ.д.

Уиуърк-WeWork фалит

Адам Нойман, бившият главен изпълнителен директор и съосновател на WeWork, е подал оферта за изкупуване на фалиралата компания за физически и виртуални споделени офиси за повече от 500 милиона долара, пише The Wall Street Journal, цитирайки хора, запознати с въпроса.

Израелско-американският милиардер, бизнесмен и инвеститор Нойман през 2010 г. съоснова WeWork с Мигел Маккелви. През 2019-а той беше изгонен от борда и се отказа от мажоритарния контрол върху гласуването от 26 септември същата година. А наскоро предприе стъпки, за да си върне контрола върху WeWork.

През февруари неговите адвокати изпратиха писмо до съветниците на компанията, в което обявиха намерението си да проучат възможността за изкупуване с хедж фонда Third Point на Дан Льоб и други инвеститори. Third Point обаче в момента не участва в офертата на Нойман, казаха източници.

WeWork, която по-рано беше оценена на 47 милиарда долара, се фокусира върху преструктуриране след фалита с цел да се превърне във „финансово силна и печеливша компания“ през второто тримесечие, отбелязва говорител на фирмата. Той добавя, че

бордът на директорите и консултантите обмислят входящи предложения,

за да гарантират дългосрочните интереси на компанията, пише вестникът.

След като се бори да оцелее на пазара на офис имоти, WeWork се опитва да предоговори съществуващите договори за наем и да излезе от нерентабилните. Преговорите с наемодателите обаче вървят бавно.

Компанията е съобщила за недостиг на пари и нейните адвокати

преговарят с кредиторите за финансиране на преструктурирането.

Нойман твърди, че финансовите затруднения на WeWork са причинени от неспособността на ръководството да намери опции за поддръжка. По думите му, той не е успял да получи необходимата информация за подаване на заявление и се е свързал с компанията през декември.

„WeWork е изключителна компания и не е изненадващо, че редовно получаваме заявления за интерес от трети страни“, казва говорител на WeWork.

Преди няколко години

WeWork беше смятан за един от най-обещаващите стартъпи в света

с оценка от 50 млрд. долара. Грешките на основателя Адам Нойман обаче доведоха компанията до криза.

Forbes оценява нетното състояние на Адам Нойман на около 2.2 милиарда щатски долара към февруари 2024 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст