Борисов заговори за вътрешен натиск от името на Кирил Петков за министри

изпраните и обичаните, Парламент Бойко Борисов

По думите на лидера на ГЕРБ било нахално от страна на ПП-ДБ да поиска подновяване на разговорите след всички провалени опити

Днес от кулоарите на парламента дойде първият коментар на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, след като в неделя партията обяви, че повече няма да преговаря с ПП-ДБ, а иска нови предсрочни избори. Той коментира разговорите с “Продължаваме промяната – Демократична България” като изясни цялата хронология на събитията, които доведоха първия мандат до неуспешен край.

“Срещнах се лично с лидерите нa “Продължаваме промяната” Асен Василев и “Демократична България” Атанас Атанасов в четвъртък и в петък. В нашата парламентарна група и партия категорично никой не желаеше да разговаря с тях – никой, защото през всички преговори са се наслушали на обиди“, коментира Борисов преговорите за съставяне на правителство.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че много е искал да има правителство и точно поради тази причина от партията са избрали преговорен екип, който близо 20 дни е преговарял по всички точки.

Бившият премиер направи ретроспекция на преговорите като разкри, че в неделя министър-председателят в оставка Николай Денков е предложил на Мария Габриел министерството на вътрешните работи да бъде оглавено от Румяна Бъчварова, която беше негов министър в първия кабинет “Борисов”.

Относно споразумението, което двете формации изработваха в последните седмици, лидерът на ГЕРБ обясни, че е било подписано още в петък от Мария Габриел.

Борисов уточни, че след като партията е взела решение да прекрати окончателно преговорите с ПП-ДБ, е получил обаждане от министри от чужди държави, които да го натискат от името на Кирил Петков да се съгласи за смяна на вътрешния министър.

“В петък бях получил СМС от г-н Василев все пак да се срещнем и да направим правителство. Благодаря му, че се отзова веднага, след като се обадих“, разказа още лидерът на ГЕРБ. На срещата му предложил да остане в кабинета, а цялата парламентарна група на ПП-ДБ да се извини на Мария Габриел за думите му, че е “красивото лице на мафията”.

След това собственоръчно зачертах Христо Гаджеви, написах Тагарев – така, както ме помоли Иван Костов, заради атлантическия съвет. Собственоръчно задрасках Жечо Станков и написах Румен Радев – така, както искаха. И собственоръчно този министър, който ги изобличаваше, дали е вярно, или не – не знам, за стотици милиони поръчки, за да не дразни, казах нека да е неговият заместник на електронното управление“, продължи разказа си Борисов като обясни, че е задраскал голяма част от това, за което се е борил преговорният му екип.

Борисов поискал еднозначен отговор – да или не, а вечерта след катастрофата се чул с Василев, за да види дали е добре. Той поискал други хора за МВР и за електронното управление. По думите на Борисов в МВР ПП-ДБ имали четирима заместници.

За съдебната реформа искал ясен анализ, за да даде подкрепата си – винаги бил подкрепял Христо Иванов. През уикенда Мария Габриел казала отново какво може да отстъпи, Николай Денков поискал МВР и МЕЕ.

До последния момент те бяха нахални, искаха да узурпират цялата власт“, заключи Борисов и подчерта, че ПП-ДБ били инати до последно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст