Какаото продължи възхода си и само в рамките на 25 март поскъпна с над 700 щ. долара за тон, надхвърляйки 9000 долара за тон за първи път в историята си. Това се дължи на спазъма на предлагането и на битката на производителите на шоколад за ценните зърна.
Какаовите фючърсни контракти се повишиха за четвърти пореден ден на борсата в Ню Йорк след новината за предизвикателствата пред финансирането на Гана – вторият по големина производител на суровината в света. Държавата е напът да загуби достъпа си до ключов финансов инструмент (синдикиран заем) заради липсата на достатъчно количество зърна в реколтата си, които да обезпечат парите.
Регулаторният орган на бранша на Гана – Cocobod, разчита на чуждестранно финансиране, за да плати на фермерите за добивите. И страната вече се обръща към търговци в опит да запълни финансовата дупка, твърди ръководството на централната й банка.
Гана договори заем в размер на 800 млн. щ. долара в края на миналата година от група от осем банки начело с Cooperative Rabobank UA и с участието на “Стандард чартърд” и “Сосиете женерал”.
Cocobod обаче няма достатъчно зърна, за да гарантира втория, последен транш от 200 млн. долара от кредита, твърдят запознати с проблема лица. А без плащанията от Cocobod фермерите няма да могат да си позволят да засяват, да обработват с химикали и да торят – изключително важни дейности за силна реколта.
Cocobod, който навремето е получавал заеми от инвеститорите при по-изгодни лихви от правителството, обикновено провежда срещи с инвеститори всяка година между юни и юли подписва синдикирани заеми през септември преди през октомври да започне новата беритба.
През 2023-а разговорите са били усложнени от преструктурирането на задълженията на страната. В резултат, регулаторът е подписал споразумение за кредит през декември, при това при рекордно висока лихва от 8% и е трябвало да получи финалния транш през януари тази година.
Цените на какаото са се повишили с около 60% през този месец и вече са над два пъти по-високи от началото на годината. Слабите реколти заради лошото време и болестите по растенията в Западна Африка, където се отглеждат основните количества от суровината на глобуса, както и малкото признаци за облекчаване на производството по света, връзва ръцете на производителите от сектора.
Подемът на какаовите котировки изпрати цените в близост до 10 хил. щ. долара за тон – равнище, немислимо допреди няколко месеца, и дори направи суровината по-скъпа от металния първенец – промишлената мед.
Какаовият щурм ще повиши и цените на шоколада в течение на годината. Великденските шоколадови яйца вече поскъпнаха заради миналогодишния ценови скок на какаото, а някои производители вече намаляват грамажа на различните шоколадови изделия или рекламират разновидности с други съставки, за да смекчат ценовия шок.
Фючърсните контракти на какаото приключиха търговската си сесия на борсата в Ню Йорк на 25 март с цена от 9649 щ. долара за тон – скок със 7.9 процента. Ценовият възход продължава, въпреки че техническите показатели сигнализират от месеци за свръхпокупки. В ранната търговия на 26 март в Ню Йорк фючърсите поскъпнаха с нови 4.5% – до 10,080 щ. долара за тон.
По оценка на анализатори, шоколадът за Великден 2025-а може да стане още по-скъп, ако болестта по какаовите дървета и лошото време удължат периода на дефицит на предлагането в условията на високи цени на захарта.
Междувременно, спекулантите са започнали да се изтеглят от пазара. Броят на съществуващите контракти е намалял чувствително под върховото количество от края на януари, а паричните мениджъри са редуцирали през миналата седмица нетните си залози в полза на подем на котировките до най-ниското равнище от година насам. Което предполага, че ключова роля за ценовия възход играят физическите купувачи.
Съществува реален риск за влошаване на условията на предлагане на суровината. Новите наредби на Европейския съюз, които целят да спрат от продажба в магазините продуктите, унищожаващи горите, може да усложни още повече достъпа на производителите на шоколад до доставки на какаови зърна.
Интересът вече се насочва към предстоящата междинна какаова реколта в Западна Африка – по-малката от двата годишни добива. Регулаторът на най-едрият производител на какао в света – Кот д’Ивоар – очаква по-слаба реколта през този сезон.
И други държави, като Бразилия и Еквадор, полагат усилия да кучут производството, но ще са необходими няколко години преди от насадените нови дървета да започне беритбата на зърна, което отлага във времето облекчаването на условията на пазара.