ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кирил Темелков: Капацитетът на т. нар. „Турски поток“ трябваше да се разиграе на търг, а не да бъде резервиран от „Газпром“ (част 1)

Кирил Темелков

На всички предварително беше ясно, че с този поток Русия иска да заобиколи Украйна, но се смяташе, че войната ще е само икономическа

Че капацитетът на потока, наричан „Турски“, е бил резервиран от „Газпром“ се е знаело още преди процедурите по изграждането му. Съгласно регулациите на ЕС, изграждането на такава инфраструктура трябва да бъде поставено на ясни и прозрачни начала спрямо всички ползватели. И капацитетът да се даде на търг, а не да се договаря предварително и на тъмно. Въпросът е какво е останало извън официалната част от договора. По този начин пътната карта е съобразена с желанията на руската страна. Особено по отношение на сроковете. Националният ни интерес не е защитен заради бързане и натиск.

Това заяви във видео интервю за СТУДИО БАНКЕРЪ Кирил Темелков, заместник-председател на Българската газова асоциация и бивш директор на “Булгартрансгаз”.

Още от интервюто:

Има ли връзка межoу прекратените преговори за кабинет и казуса „Турски поток“?

Какъв е професионалният прочит на прословутата пътна карта на „Турски поток“?

Какво дава на България „огромната корупционна схема“, наречена „Турски поток“?

Защо България остана само транзитьор, но не и търговец на газ за Европа?

Има ли потенциал за българската икономика в този проект?

Вижте други събеседници в СТУДИО БАНКЕРЪ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст